Uz’dan soru önergesi bombardımanı

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili ve Meclis Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Rıdvan Uz, Suriyeli sığınmacılardan orman yangınlarına, KYK yurtlarındaki yetersizliklerden emeklilere ve Halk Eğitim Merkezlerinde bazı kursların kapatılması iddialarına kadar pek çok konuyu meclis ve ülke gündemine getirdi.

1123

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili ve Meclis Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Rıdvan Uz, Ekim ayı itibariyle meclisin yasama faaliyetlerine tekrar başlamasının ardından ülke ve Çanakkale gündemindeki sorular ile ilgili olarak yetkili bakanlıklarca yanıtlanması amacıyla soru önergeleri verdi.

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili ve Meclis Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Rıdvan Uz, Türkiye geneli ile Çanakkale merkez ve ilçelerindeki Suriyeliler ile ilgili olarak Meclise soru önergesi verdi. “Ülkemizde olumsuz etkileri her geçen gün hissedilen sığınmacı sorunu sosyal, ekonomik ve demografik bir krize dönüşmüştür. Türk milli kimliğinin ve kültürünün korunması açısından bu sorunların bir an önce ortadan kaldırılması gerekmektedir.” diyen Uz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yazılı cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergelerinde şu soruları yöneltti:

“Çanakkale'de ikamet eden geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı kaçtır? Çanakkale'de ikamet eden ve son 5 yılda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan sığınmacı ve geçici koruma statüsündeki Suriyeli kaçtır? Çanakkale'de ikamet eden ve son 5 yılda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan sığınmacı ve geçici koruma statüsündeki Suriyelilerden ne kadarı reşittir? Çanakkale'de son 5 yılda doğum yoluyla vatandaşlık elde eden çocuk sayısı kaçtır? Çanakkale'de çalışma izni bulunan sığınmacı ve geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı kaçtır? Çanakkale'de son 5 yılda herhangi bir suça karışan sığınmacı ve geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı kaçtır?”

Uz, Çanakkale’nin her bir ilçesi için de aynı soruları içeren soru önergelerini TBMM Başkanlığına iletti.

ORMAN YANGINLARI

“Yaz aylarının gelmesiyle yurdumuzun çeşitli bölgelerinden gelen Orman Yangını haberlerini endişeyle takip etmekteyiz. Yıllardır çözülemeyen ve ülkemizin ciğerlerinin küle dönmesiyle sonuçlanan bu felaketler özellikle yaz aylarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.” diyen İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Uz’un Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şu maddeler yer aldı:

“2024 yılında orman yangınları neticesinde zarar gören alanın illere göre dağılımı nasıldır? Orman yangınlarının gerçekleştiği alanlarda yeniden ağaçlandırma ile ilgili yapılan çalışmalar nelerdir? Ağaçlandırma çalışmalarında yangına dayanıklılığı yüksek ağaçlar tercih edilecek midir? Bahse konu yangın bölgesinde vatandaşlarımızın zaiyatı nedir, bu zararın tanzim edilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Yangının olduğu bölgede biyolojik çeşitliliğin zarar görmemesi için yapılan çalışmalar nelerdir? Yangınla mücadele için başta yangın söndürme uçakları olmak üzere ne gibi araçlar ve teçhizatlar alınacaktır? 2024 yılında yangın sonrası orman vasfını yitirdiği için imara açılan alan var mıdır?”

EMEKLİLER

Ülkemizde milyonlarca emeklinin açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi vermekte olduğunu belirten İYİ Partili Uz, temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan emeklilerin gelir düzeyinin artırılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Uz; Türkiye geneli ve Çanakkale özelinde kaç kişinin BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığı'na bağlı emekli olduğunu, kaç kişinin hak sahibi olduğunu; Ağustos 2024 itibariyle TÜİK verilerine göre açlık sınırının altında maaş alan emekli ve hak sahibi sayısı ile bu emekli ve hak sahiplerinin BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığına göre dağılımlarını sordu.

KYK YURTLARI

Ülkemizde giderek derinleşen yoksulluğun yeni eğitim öğretim yılında üniversiteye başlayacak öğrencileri de olumsuz etkilediğini ifade eden Uz, ailelerin başta barınma ve beslenme olmak üzere eğitim giderleri karşısında ne yapacağını bilemez hale geldiklerini söyledi. KYK yurtlarının öğrenci ihtiyaçlarına karşılık veremediklerini söyleyen Uz, bu yurtların fiziki olarak yetersiz olduklarının altını çizdi. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesi talebinde bulundu

“Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtların asansör başta olmak üzere teknolojik ve altyapı ile ilgili bakımları yapılmış mıdır, kaç yurt bu anlamda onarımdan geçmiş ve denetlenmiştir? Bu yurtların illere göre dağılımı nedir? 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında gerçekleşen asansör kazalarında yaşanan can kayıplarının tekrarlanmaması için ne gibi önlemler alınmıştır? Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtların şartlarının iyileştirilmesine yönelik son bir yılda ne gibi adımlar atılmıştır? Bu çalışmalara ayrılan bütçe nedir? Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda kalan öğrencilerin sorunlarının neler olduğuna dair bir araştırma yapılmış mıdır? Maddi yetersizlik nedeniyle kaç öğrencinin yurt giderleri Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır? Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından maddi yetersizlik nedeniyle Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda burslu olarak barınan öğrencilerden kaç tanesi sonradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuştur?”

HALK EĞİTİM MERKEZLERİ

Ömür boyu süren bir süreç olan eğitimin işlemesinde önemli bir yeri olan Halk Eğitim Merkezlerindeki çalışmaların, kamuoyunda tasarruf tedbirleri olarak bilinen uygulamalar sonucunda sekteye uğradığı iddialarını dile getiren İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz “Eğitim tasarrufu olacak bir alan değildir. Milli Mücadelenin en buhranlı günlerinde, 15 Temmuz 1921'de toplanan 1. Milli Maarif Kongresi eğitimde tasarruf ve erteleme diye bir şeyin kabul edilemeyeceğinin göstergesidir. Milli Mücadele esnasında ertelenmeyen ve sekteye uğramaması için çaba gösterilen eğitim faaliyetlerinin askıya alınması kabul edilemez bir durumdur.” dedi. Uz, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Halk Eğitim Merkezlerinde tasarruf tedbirleri uyarınca çeşitli kursların kapatılacağı iddialarının doğru olup olmadığını ve bu merkezlerde eğitim gören ve veren binlerce vatandaşın bu konuda oluşması muhtemel mağduriyetlerine dair ne gibi adımlar atılacağını sordu.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş