"Üretimi Uçuruyoruz" Proje Lansmanı Düzenlendi

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından başlatılan “Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı“ kapsamında  “Üretimi Uçuruyoruz“ adlı projenin lansmanı, Çanakkale Belediyesi’ne ait Tohum Sandığı’nda düzenlendi.

805

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Z. Özleyiş Çetin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal ve Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, SEM Müdürü Dr. Öğr. Gör. İsmail Satmaz, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kahrıman, ÇOMÜ SEM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Gör Ulaş Yabanova, Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa Ömür İstek, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan Seray Servi, Strateji Geliştirme Birim Yöneticisi H. Evrim Akman‘ın katılımları ile lansman açılışı yapıldı.

Bayramiç Belediyesi, Balya Belediyesi, Yenice Belediyesi ve Çanakkale Ziraat Odası’nın ortak olduğu projenin sunumu ile başlayan programda; bölgenin öncelikli gelişme alanı olan tarımda, yenilikçi teknoloji ve yöntemlerin farkındalığının yaygınlaşması ve katma değere dönüşmesi; yerelde tarımsal üretim bilgisi ve insan kaynağının niteliğinin arttırılması ve genç girişimcilerin heveslendirilmesi, girişimci gençler, çiftçi, üretici, işletme ve örgütlü yapıların iş birliği ile özellikle dijital pazarlama ve markalaşma alanında yeni bir bölgesel model oluşturması” hedefleri, Proje Koordinatörü Yüksek Ziraat Mühendisi Esra Özdemir tarafından anlatıldı.

Dekan Prof. Dr. Murat Şeker, Çanakkale’nin 14 coğrafi işaretli ürününün belirlenmesinde etkin tol oynayan Ziraat Fakültesinin, birçok nitelikli araştırmasının devam ettiğini belirtti. “Gençleri olabildiğince tarıma teşvik etmeyi hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu. Tarımsal araştırma ve üretim noktasında önemli bir üs olma potansiyelinin altını çizen Prof. Dr. Şeker, “Çanakkale’de geliştirilecek seracılık faaliyetleri ile 12 ay boyunca üretim yapılabilir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin çektiği ilgiyi göz önünde bulundurarak gençlerimizi bu alana yönlendirmeye çalıştık. Gençlerimizi bu alana yönlendirecek çalışmalarımızda desteği olanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay “Çanakkale nüfusunun üçte biri belde ve köylerde yaşıyor ve ekonomileri tarıma dayalı. Dolayısıyla yerel yönetim ve belediyeler tarımla ilgili çalışmalar yapmalıdır“ sözleriyle tarımın önemine vurgu yaptı. Proje sürecine değinerek Çanakkale Belediyesi tarafından yürütülen tarım ile ilgili faaliyetler hakkında bilgi verdi.

ÇOMÜ SEM Müdürü Dr. Öğr. Gör. İsmail Satmaz, söze Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) hakkında bilgi vererek başladı. Her yaştan insana eğitim sunduklarını belirten Satmaz, bunun yanı sıra sundukları teknolojik hizmeti anlattı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, “Üretimi Uçuruyoruz ilkesiyle güzel bir iş birliğine girdiğimiz ve kısa zaman sonra güzel sonuçlar elde edeceğimize inandığımız projemizin lansman toplantısındayız. Biz de Üniversite ve araştırma kurumları olarak teknolojinin bir an önce adapte olmasını ve ürünlerimize fayda sağlamasını hedefliyoruz” dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kırsal kalkınmanın önemine değinerek “Tarım, vazgeçilmez bir unsur. Tarım iyi giderse üretici de tüketici de mutlu oluyor. Bu nedenle son yıllarda yürüttüğümüz Kırsal Kalkınma Projesi’nde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Belediye başkanlarının bu konudaki duyarlılığın eksilmeden sürmesini temenni ettiğini belirten Gökhan, bu konuda üniversitelerin ve Kalkınma Ajansı’nın önemine değindi. “Bu projenin, gençlerin kendilerini geliştirmesi, kırsalda kalması ve ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Ziraat alanında eğitim gören öğrencilerimizin de tarlada, çiftçi ile beraber bir staj yürütmesi gerektiğini savunuyorum. Bu kırsaldaki gençlerin de orada kalmalarını teşvik edecektir” dedi.

Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu tarafından Başkan Gökhan’a, Dekan Prof. Dr. Şeker tarafından ise Başkan Yardımcısı Mutluay’a “Çanakkale’nin Stratejik Sektörü: Tarım” Kitabı takdim edildi. Ardından Proje Koordinatörü Esra Özdemir tarafından örnek toprak analizi yapıldı.

“Üretimi Uçuruyoruz” başlıklı Protokol imzalandıktan sonra drone tanıtım uçuşu ile son buldu.

Proje, 3 Faaliyet Başlığından Oluşuyor

12 ay sürecek projenin başlıca 3 faaliyeti bulunmaktadır. Bunlar önümüzdeki günlerde faaliyetlere başlanacak olan Zirai Drone Ehliyet Eğitimi ve Uygulamaları, Dijital Toprak Analizi Cihazı ile ücretsiz yapılacak toprak analizi ve üretim önerilerinin sunulması ile Yenilikçi Tarım Programı kapsamında Web Tabanlı Çiftçi Akademisidir.

Web Tabanlı Çiftçi Akademisi, projede hedef kitle olarak tanımlanan çiftçi kayıt sistemine kayıtlı, 15-34 yaş aralığında genç girişimciler, Ziraat Fakültesi mezun ya da mezun adayları, ilgili meslek yüksekokulu veya teknik lise mezunu gençler ile bölgemizde bulunan kooperatifler için tasarlanmış çevrimiçi eğitim programıdır. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi ve Sürekli Eğitim Merkezi işbirliğinde yürütülen eğitim programı içeriği aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır.

•Tıbbi ve Aromatik Bitkiler; Genel Bilgiler, Yetiştiricilik, Standardizasyon, Muhafaza ve Ambalajlama, Hastalık, Zararlı ve Mücadele Yöntemi

•Seracılık; Sebze Yetiştiriciliği, Meyve Yetiştiriciliği, Sera Sistemleri

•Bitki Islahı ve İlaçlama; Genel Bilgiler, Bitki Islahı, İlaçlama Eğitimi

16 Ekim'de başlayan program kapsamında 15 akademisyen görev almaktadır. 295 genç girişimci katılım sağlamıştır. Her geçen gün yeni kayıtlar eklenmektedir.

(Haber Merkezi)

Paylaş