Üniversite tercihlerinde başarı için altın tavsiyeler: Şahintürk’ten stratejik ipuçları!

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih dönemi başladı. Pedagog Hakan Şahintürk, gençlere bu kritik dönemde nasıl bilinçli ve stratejik tercihler yapabileceklerini anlatarak, en sık yapılan hataları ve dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

1101

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, adaylar heyecanla üniversite tercihlerini yapmaya başladılar. 25 Temmuz tarihinde başlayıp, 2 Ağustos tarihinde sona erecek tercih döneminde, adaylar 40 tercih hakkına sahip olacak. Gençlerin hayatlarının en önemli kararlarından birini verdikleri zorlu ve stresli olan bu süreci, tercih sonuçlarının açıklanması takip edecek. Bu kritik dönemde doğru adımlar atmak ve bilinçli tercihler yapmak, gelecekteki kariyer planlaması açısından büyük önem taşıyor. Gazetemiz Çanakkale OLAY’ın yazarı ve Pedagog Hakan Şahintürk, üniversite tercihi yapacak gençlere rehberlik edecek önemli uyarılarda bulundu. Şahintürk, doğru tercih yapmanın püf noktalarını paylaşarak, adayların bu süreci daha sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirmelerine yardımcı olacak değerli tavsiyelerde bulundu. Şahintürk, “Tercih dönemi, sizin için stresli geçebilir ancak bu stresi iyi yönetmelisiniz. Aksi takdirde tercih yaparken pek çok hataya düşebilir ve tercih sonuçlarınızın beklentilerinizi karşılamaması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz” dedi.

“Bir mesleğim mi yoksa bir işim mi olmalı?”

Şahintürk üniversite adaylarının tercih döneminde kendilerine sorması gereken iki soru olduğuna dikkat çekerek, “Bir mesleğim mi yoksa bir işim mi olmalı? Mesleğinizin olması bir işe sahip olacağınız anlamına gelir mi? Bu soruları sormaktaki amacımız ülkemizdeki üniversite enflasyonunun getirdiği sorunların başında olan nitelik yerine niceliğe önem verilerek oluşturulan üniversite mezunu nüfustur” dedi.

“Bazı meslekler için mezun enflasyonu oluştu”

“Gençlerin ideallerinin olması ve bu idealleri için yeterince emek, çaba harcaması istendik bir durumdur” sözlerine dikkat çeken Pedagog Şahintürk, “Bununla beraber ülkedeki insan kaynakları politikalarının eğitimle eşgüdümlü şekilde yürütülememesi bazı meslekler için mezun enflasyonu oluşturmuştur. Bu noktada sosyolojik evrimin gençler üzerindeki etkilerinden de söz etmeden geçemeyeceğim. Gençlerin bir çoğu mezun olduğunda edinecekleri ünvanın onlara hemen iş olanağı sağlayacağı düşüncesi ve popüler kültürün etkileriyle psikoloji, PDR, beslenme ve diyetetik gibi bölümleri tercih edebilmektedirler” diye belirtti.

“Hangi sektörü severek çalışabilirsiniz?”

“Ülkemizde gerek kamuda gerek özel sektörde insan kaynakları politikaları fırsatlara açık bir şekilde organize edilmiş durumdadır” sözlerine dikkat çeken Şahintürk, “Örneğin bir hukuk fakültesi mezunu mülki idare kademelerinin hepsinde istihdam edilme olanağına sahip. Bir makine mühendisi makine parçası ithalatı yapan bir kuruluşun satış kadrosunda istihdam edilebiliyor. Başka bir örnek fizik bölümü mezunu olup tıbbı cihaz satışı yapan bir kuruluşta kalibrasyon uzmanı olarak çalışma olanağının olması gibi. Burada düşünülmesi gereken mezun olacağınız bölümün hangi sektörlerde ihtiyacı olmakta ve bu sektörlerin hangilerinde severek çalışabilirsiniz” diye sordu.

Hangi Tür Üniversiteyi seçmeli?

Şahintürk sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Tercih aşamasında gençlerin dikkat etmesi gereken teknik konulardan da bahsetmek istiyorum. Hangi tür bir üniversiteye gitmek istediğinizi bilerek tercih listesini oluşturmalısınız. Üniversiteleri dört ayrı kategoriye ayırmak mümkündür;

  1. Devlet Üniversiteleri;
  2. Vakıf Üniversiteleri
  3. KKTC de bulunan Üniversiteler
  4. Yabancı Üniversiteler

Üniversite ve bölüm tercihi için toplamda 24 hakkınız vardır. Bu hakları oldukça dikkatli ve özenli kullanmanız son derece önemlidir.”

"Tercih kılavuzunu ayrıntılı bir şekilde okumalısınız"

Şahintürk, üniversite tercih sıralaması ve alan seçimi yaparken bazı noktalara dikkat edilmesinin elzem olduğunu ifade ederek, “

  • Başarı sıralamanızı dikkate alarak tercih yapmalısınız.
  • İstediğiniz sıraya göre tercih yapabilirsiniz.
  • Sadece öğrenim görmek istediğiniz üniversiteleri ve bölümleri listeye eklemelisiniz. Ancak tercih listesinde üniversite ve bölümün kaçıncı sırada olduğunun üniversiteler açısından önemli olduğunu unutmamalısınız.
  • Tüm tercih haklarınızı doldurmak zorunda değilsiniz.
  • Okumak istediğiniz üniversiteler ve bölümleri sıraladığınızda liste dolmuyorsa, doldurmak için istemediğiniz üniversite ve bölümleri yazmamalısınız.
  • Tercih yapmadan önce kontenjanları karşılaştırmalısınız.
  • Eğer bir önceki seneye göre kontenjan artmışsa bölümün başarı sıralamasının düşebileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.
  • Tercih kılavuzunu ayrıntılı bir şekilde okumalısınız.
  • Özel şartları ve sıralama isteyen bölümleri iyice araştırıp bilgi sahip olmalısınız.
  • Sınav belgenizde yazan üniversite sınavı başarı sıralamalarını ve puanları doğru bir şekilde analiz etmelisiniz.
  • Farklı meslek dallarını araştırarak, uzmanların yorumlarını dinlemelisiniz.
  • Gelecek vadeden meslekler için uygun bölümleri tercih etmeye çalışmalısınız” dedi.

Üniversite Tercihlerinde En Sık Yapılan Hatalar

“Tercih dönemi sizin için stresli geçebilir ancak bu stresi iyi yönetmelisiniz”

Pedogog Şahintürk, tercih döneminin stresli geçebileceğini belirterek, “Tercih dönemi sizin için stresli geçebilir ancak bu stresi iyi yönetmelisiniz. Aksi takdirde tercih yaparken pek çok hataya düşebilir ve tercih sonuçlarınızın beklentilerinizi karşılamaması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle çok dikkatli olmalı ve sakin bir şekilde ilerlemelisiniz. Üniversite tercihinde en çok yapılan hatalar hakkında bilgi sahibi olarak bu hataların önüne geçebilirsiniz” dedi.

“Ailenizin istediği değil, kendi istediğiniz bölümleri ve üniversiteleri yazmalısınız”

Bu hatalara karşı alınabilecek önlemlere ilişkin Şahintürk, “Gitmek istemediğiniz bir üniversiteyi tercih listenize eklememelisiniz. ‘Burayı zaten kazanamam’, ‘Bu tercih gelene kadar başka tercihlerimden biri kesin tutar’ gibi düşünerek aslında hiç gitmek istemeyeceğiniz bir üniversiteyi listenize yazmamalısınız. Çünkü ihtimal vermediğiniz bölümleri kazanmanız da olasıdır. Ailenizin istediği bölümleri değil, kendi istediğiniz bölümleri ve üniversiteleri yazmalısınız. Hayatınız boyunca çalışacağınız mesleği belirleyeceğiniz bu tercih, sizin uzun yıllar nasıl bir hayat yaşayacağınızı da belirler” diye belirtti.

“Kendi isteklerinizi göz önünde bulundurmalısınız”

Şahintürk son olarak üniversiteli adaylarına; Herkesin konuştuğu, istediği veya popüler olan bölümlerde öğrenim görmek zorunda olmadığınızı bilmelisiniz. Puanı ya da sıralaması yüksek diye iyi görülen bölümleri hedeflemek yerine kendi isteklerinizi göz önünde bulundurmalısınız. İstediğiniz bölümü okuyarak başarılı olabilecekken, istemediğiniz bir bölümde mutsuz olmamalısınız” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş