havadurum

Türkiye’nin İlk Yerli Yapay Zeka Platformu MAIN'in Lansmanı Yapıldı

HAVELSAN tarafından geliştirilen ve Türkçe tabanlı bir yapay zeka platformu olan MAIN, bugün Ankara’da düzenlenen bir konferansta tanıtıldı. Platform, kurumların kendi verilerinden beslenerek yapay zeka uygulamaları geliştirmesine olanak tanıyor.

2578

Yapay zeka teknolojileri, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle kamu ve askeri alanda büyük bir ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyacı karşılamak için çalışmalar yapan HAVELSAN, yaklaşık bir yıldır hazırlıkları devam eden yerli yapay zeka platformu MAIN’i bugün Ankara’daki Teknoloji Kampüsü’nde düzenlenen Yapay Zeka Konferansı’nda tanıttı.

MAIN Nedir?

MAIN, Türkiye’nin kurumsal kullanıma özel ilk yapay zeka platformu olarak tanımlanıyor. Platform, kurumların kendi iç ağlarında çalışan ve kendi verilerinden beslenen bir yapay zeka asistanı sunuyor. Bu sayede, kurumların verilerinin güvenliğini sağlıyor ve kurumlarda kullanılan uygulamaların performansını artırıyor.

MAIN’in Özellikleri

MAIN, açık kaynak teknolojisi kullanılarak geliştirilen bir platform. Bu nedenle, herhangi bir şekilde dışarıdaki bir yazılıma veya ürüne bağımlılığı yok. Tamamen yerli verilerin olduğu bir platform olarak kullanılabiliyor.

MAIN, dil öğrenme, akıl yürütme, algılama ve planlama sistemleri olmak üzere dört temel ana bileşenden oluşuyor. Çeviri modülünde ise sadece belli başı dilleri değil hemen hemen bütün diller de kullanılabiliyor. MAIN görüntüleri ve sesi de kullanabiliyor. HAVELSAN tarafından büyük dil modeli için patent başvurusunda bulunuldu.

MAIN Hangi Alanlarda Kullanılacak?

MAIN, her kurum için farklı kullanım alanları sunuyor. Platform, ilk olarak HAVELSAN ve kamu kurumlarında kullanılacak. Yapay zeka alanındaki yerli girişimler, isterlerse bu altyapıyı kullanabilecek.

MAIN’in kullanım alanlarından bazıları şöyle:

  • Mevzuatla ilgili bir soru olduğunda cevaplandırılması.
  • Kurumların sınav soruları hazırlarken soru havuzunda bulunan soruları kullanarak sınav hazırlanması.
  • Mülakatlarda kullanılması.
  • Kurum personellerinin işlerini kolaylaştırma.
  • CİMER’e gelen şikayetler de gerektiğinde cevaplandırma.
  • Güvenlik alanında yüz arama sisteminde kullanılması.

MAIN Akademi de Geliyor

HAVELSAN, platformla ilgili iki çalışmayı da hayata geçirecek. Bunlardan biri, kurumun hackathon etkinliğini düzenlediği treni “HAVELSAN Ekspres” olacak. İkinci etkinlik ise nisan ayının son haftasında yapılacak. Diğer çalışma ise MAIN Akademi adı verilen bir eğitim programı olacak. Bu programda, yapay zeka alanında yetişmiş insan kaynağı oluşturulması hedefleniyor

(HABER MERKEZİ)
Paylaş