havadurum

TCG Anadolu ne zaman, nerede ziyarete açılacak? TCG Anadolu’nun teknik özellikleri neler?

Türk donanmasının en büyük savaş gemisi olan TCG Anadolu, kısa süre önce hizmete girdi. Gemi, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA’larla dünyanın “ilk SİHA gemisi” olma özelliğine sahip. TCG Anadolu, aynı zamanda amfibi harekat ve hava harekatı başta olmak üzere insani yardım ve kontrol gemisi görevlerinde de kullanılabilecek.

604

TCG Anadolu gemisi, vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), geminin 27 ve 28 Ekim’de İstanbul Sarayburnu’nda ziyaret edilebileceğini bildirmişti. Ancak 29 Ekim etkinlikleri nedeniyle ziyaret tarihleri ertelendi. MSB, yeni ziyaret tarihlerini ve saatlerini sosyal medya hesabından paylaştı.

TCG Anadolu ne zaman, nerede ziyarete açılacak?

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "İstanbul Sarayburnu'nda halkımızın ziyaretine açılacak olan TCG Anadolu'nun, Boğaz'daki geçit törenine hazırlanacak olmasından dolayı ziyarete açılma tarihi ötelenmiştir. Halkımızın gemiyi ziyaret edebileceği tarihler yeniden duyurulacaktır."

TCG Anadolu’nun teknik özellikleri neler?

TCG Anadolu, İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nin ana yükleniciliğinde inşa edildi. Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan projede 131 alt yüklenicinin yanı sıra üniversiteler ve araştırma merkezleri görev aldı.

Gemi, 230 metre uzunluk, 32 metre genişlik ve 9 bin 200 metrekare büyüklüğe sahip. Uçuş güvertesinin yer aldığı gemiye aynı anda 6 helikopter iniş ve kalkış yaparken, SİHA’lar da konuşlanabiliyor. Toplam 1200 askeri personelin bulunduğu TCG Anadolu’da, 30 yataklı hastane ve 2 ameliyathane yer alıyor.

TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede bulunuyor5. Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemi, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi.

(Saim Tunçman)

Paylaş