TARSİM'den İhracatçılara Müjde: Mandalinanın Sigorta Bedeli Artırıldı!

Mandalina ihracatında önemli bir adım atıldı. TARSİM, mandalina sigorta bedelini kilogramda 7,5 TL'den 12,5 TL'ye çıkararak, ihracatçıların beklentilerini karşıladı.

591

TARSİM'den İhracatçılara Müjde: Mandalinanın Sigorta Bedeli Artırıldı!

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM), ihracatçıların talepleri doğrultusunda mandalinanın sigorta bedelini artırdı. Mandalinanın kilogram sigorta bedeli 7,5 TL'den 12,5 TL'ye yükseltildi.

İhracatın Yıldızı: Mandalina

2023 yılında 576 milyon dolarlık ihracat tutarıyla taze meyve ve sebze ürünleri arasında en çok ihraç edilen ürün mandalina oldu. 2024/25 sezonu için hazırlıklar devam ederken, üreticilerle yapılan sözleşmeler doğrultusunda ihracatçılar, mandalina bahçelerindeki ürünleri don, dolu gibi afetlere karşı koruma altına alan tarım sigortasında bedel artışı talep etti.

Sigorta Bedelindeki Artış

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, satsuma mandalinasının sigorta bedelinin kilogram başına 7,5 TL olduğunu, ancak güncel ürün fiyatlarının bu bedelin çok altında kaldığını belirtti. Uçak, taleplerinin ardından satsuma mandalinasının sigorta bedelinin 12,5 TL'ye çıkarıldığını ve diğer narenciye ürünleri olan portakal, limon ve altıntopta da iyileştirmeler yapıldığını duyurdu.

Tarım Sigortasının Önemi

İklim değişikliğinin etkilerinin artmasıyla birlikte tarım sigortasının önemi vurgulandı. Başkan Uçak, çiftçilerin ve ihracatçıların yıllık emeklerinin zayi olmaması için tarım sigortasının hayati olduğunu belirtti. Mandalina gibi önemli ürünlerde sigorta bedellerinin doğru tespit edilmesinin sürdürülebilirlik açısından kritik olduğunu ifade etti. TARSİM ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na, üreticiler ve ihracatçılar adına teşekkürlerini iletti.

Ege Bölgesi Rekolte Tahminleri

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile hazırladığı rapora göre, Ege Bölgesi'nde 682 bin ton narenciye rekoltesi bekleniyor. Portakal 286 bin 403 tonla ilk sırada yer alırken, mandalina rekoltesinin 262 bin ton, limon rekoltesinin 127,5 bin ton ve altıntop rekoltesinin ise 6 bin 127 ton olması öngörülüyor.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş