havadurum

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nda Gelibolu Rengarenk Olacak

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Gelibolu Yarımadası’nda bisiklet tutkunları kadınları bir araya getirecek. 17 Eylül Pazar günü düzenlenecek renkli etkinlikte, yüm dünyada ortak basın açıklaması okunacak ve sürüşe başlayacak. 

1474

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bu 17 Eylül Pazar günü 32 ülkede, 200’den fazla şehirde dünyanın eş zamanlı olarak yapılacak. Gelibolu’da ise kadınlar, bisikletlerini süsleyerek Gelibolu Balık Hali Kaleburcu önünde toplanacak, basın açıklaması yapacak ve sürüşe başlayacaklar. Etkinliğin amacı, bisiklet kullanımını teşvik etmenin yanında iklim krizine dur demek ve bisiklet kullanımının önemine dikkat çekmek. Tüm görsel ve videolarn da tüm dünyada eş zamanlı yayınlanması sebebiyle kent tanıtımına katkısı büyük olan turun Gelibolu’nun güzelliklerinin tüm Dünya tarafından görülmesi açısında önemli.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na kimler katılabilir?

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na herkes katılabilir fakat hatırlatmak isteriz ki Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bir "kadın" etkinliğidir. Dolayısıyla tura katılacak erkekler ve çocuklar için dikkat edilmesinin uygun olacağı bazı önemli noktalar var. SKBT’ndan yapılan açıklamaya göre;

  • “Tura çocuğunuz ile katılacaksanız; çocuğunuz ve kendi güvenliğiniz için kalabalık gruba biraz mesafeli olarak grubun yanında veya en arkasında çocuğunuzun bisiklet sürüş temposunda ilerlemeye lütfen özen gösterin.
  • Tura katılmak isteyen beyefendiler, lütfen şık (veya süslü) giyinin. Bisiklet formalarınızla gelmeyin. Fotoğraflarda en önde olmayın. Eşinize, kız kardeşinize, arkadaşlarınıza verebileceğiniz en değerli katkı, fotoğraf ve video çekimi olacaktır. Bisikletli kadınların fotoğraflarını izin alarak çekip, SKBT etkinlik ve grup sayfalarında paylaşabilirsiniz.”

Etkinliğin Tarihi ve Kökeni

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, ilk kez 2013 yılında İzmir’de tarih öğretmeni Sema Gür tarafından başlatıldı. Gür, bisiklete binmenin kadınlar için bir özgürlük simgesi olduğunu düşünerek, bisikletlerini süsleyen kadınların bir araya gelerek sürüş yapmasını teklif etti. Bu teklif kısa sürede büyük ilgi gördü ve Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar, kendi şehirlerinde de Süslü Kadınlar Bisiklet Turu düzenlemeye başladı. Etkinlik, her yıl Eylül ayının üçüncü haftasında Pazar günü yapılıyor.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nun Amacı

Türkiye’den de birçok şehrin katılacağı etkinliğin Gelibolu ayağı ise Gelibolu Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Temsilcisi ve Koordinatörü Tuğba Diner tarafından organize ediliyor. Gelibolu Süslü Kadınlar Bisiklet Turu adıyla düzenlenen etkinliğin Koordinatörü Tuğba Diner, amaçlarının bisiklet kullanımını teşvik etmek, kadınların bisiklete binme özgürlüğünü savunmak ve Gelibolu’nun doğal güzelliklerini tanıtmak olduğunu söyledi. Diner, etkinliğe katılmak isteyen herkesi 17 Eylül Pazar günü saat 16.30’da Gelibolu Balık Hali Kaleburcu önünde olmaya davet etti.

Etkinliğin Gelibolu Ayağı

Gelibolu’da bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 17 Eylül Pazar günü saat 16.30’da Gelibolu Balık Hali Kaleburcu önünde başlayacak. Bisikletlerini süsleyen kadınlar, saat 17.00’de basın açıklaması yaparak sürüşe başlayacaklar. Basın açıklamasında bisikletin çevre dostu bir ulaşım aracı olduğu, kadınların bisiklete binme hakkına saygı duyulması gerektiği ve Gelibolu’nun tarihi ve kültürel mirasının korunması gerektiği vurgulanacak. Sürüşün bitiş noktası ise Hızırkaya/Çınaraltı olacak. Burada kadınlar, birlikte çay içip sohbet edecekler. Etkinliğe katılmak isteyen herkes rengarenk, capcanlı fotoğraflar ve şahane bir sürüş için 17 Eylül Pazar günü Gelibolu Balık Hali Kaleburcu önünde olacak. Etkinlik hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler, Gelibolu Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun sosyal medya hesaplarını takip edebilirler. Etkinlik, Gelibolu için tanıtım anlamında da çok önemli, zira tüm fotoğraflar dünya ülkeleri tarafından görünüyor. (Damla Yeltekin)

Paylaş