TÜİK verilerine göre, son 5 yılda İstanbul’dan diğer şehirlere göç edenlerin sayısı 2,2 milyon kişi oldu. Göç edenlerin yüzde 22,8’i aile fertlerinden birine bağımlı olarak göç ederken yüzde 22,1’i daha iyi konut ve yaşam koşulları sebebiyle göç etti. İstanbul’dan en çok göç alan iller ise Eskişehir, Samsun ve Sakarya oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018-2022 yıllarını kapsayan son 5 yılın İç Göç İstatistikleri’ni açıkladı123. Buna göre, son 5 yılda 2 milyon 182 bin kişi İstanbul’dan göç etti. 2018’de bu sayı 596 bin idi. 2019’da 378 bine düşen İstanbul’un verdiği göç sayısı tekrar kademeli artışa geçerek 2022’de 418 bini aştı. Verilere göre, son 5 yılda İstanbul’un aldığı göç sayısı ise 1 milyon 983 bin kişi oldu. Bu da demek oluyor ki, son 5 yılda İstanbul’un net göç hızı eksi oldu. Yani, giden sayısı gelenlerden daha fazla oldu.
İstanbul’dan göç edenlerin sebepleri incelendiğinde, en büyük payın ‘Hane/aile fertlerinde birine bağımlı göç’ olduğu görülüyor. Bu sebep, son 5 yılda toplam göç edenlerin yüzde 22,8’ini oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki, bir çok kişi aile bireylerinin iş veya eğitim gibi nedenlerle başka şehirlere gitmesi üzerine onları takip ediyor. Diğer önemli bir sebep ise ‘daha iyi konut ve yaşam koşulları’. Bu sebep, son 5 yılda toplam göç edenlerin yüzde 22,1’ini oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki, bir çok kişi İstanbul’un yoğunluğu, trafiği, kiraları ve yaşam maliyeti gibi sorunlarından kaçarak daha sakin ve ucuz şehirlere yerleşiyor.
İstanbul’dan diğer şehirlere göç edenlerin tercihleri de değişiyor. Son yıllarda özellikle Eskişehir, Samsun ve Sakarya gibi şehirlere yoğun bir şekilde göç edildiği görülüyor. Bu şehirlerin ortak özellikleri ise hem İstanbul’a yakın olmaları hem de ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmiş olmaları. Ayrıca, bu şehirlerde konut fiyatları ve yaşam maliyeti de İstanbul’a göre daha uygun. Bu nedenle, İstanbul’dan göç edenler bu şehirleri cazip buluyor.
İstanbul’dan diğer şehirlere göç etme eğiliminin artması, İstanbul’u hem olumlu hem de olumsuz yönde etkiliyor. Olumlu yönden bakıldığında, göç hareketleri İstanbul’un nüfus yoğunluğunu azaltarak şehrin daha yaşanabilir bir hale gelmesine katkı sağlıyor. Ayrıca, göç edenlerin yerine gelen mülteciler de İstanbul’un kültürel çeşitliliğini artırarak şehre yeni bir renk katıyor. Olumsuz yönden bakıldığında ise, göç hareketleri İstanbul’un nitelikli insan kaynağını kaybetmesine neden oluyor. Ayrıca, göç edenlerin yerine gelen mülteciler de İstanbul’un sosyal ve ekonomik sorunlarını artırarak şehrin dengesini bozuyor. (Haber Merkezi)