havadurum

Selda Bağcan kimdir? Selda Bağcan nereli, albümleri neler?

Selda Bağcan'ın hayatı müzikseverler tarafından araştırılıyor. Peki, Selda Bağcan kimdir, kaç yaşında, nereli? Selda Bağcan albümleri neler?

3121

Selda Bağcan'ın hayatı ve müzik kariyeri yurttaşlar tarafından merak ediliyor. Usta sanatçının hayatı hakkında araştırmalar yapılıyor. Peki, Selda Bağcan kimdir, kaç yaşında, nereli? Selda Bağcan albümleri neler?

Selda Bağcan, 1948 yılında Muğla’nın Menteşe ilçesinde doğan, Türk halk müziği ve Anadolu rock tarzlarında şarkılar yapan ünlü bir sanatçıdır. Şarkılarının bir kısmında siyasi ve toplumsal eleştirilere yer vererek protest müziğin ülkesindeki temsilcilerinden biri oldu. Hayatı Kadıköy, İstanbul’da bulunan Selda Bağcan grafitisi 1948 yılında, aslen Makedonya Türküsü göçmen bir ailenin çocuğu olarak Muğla’da dünyaya geldi. Babası Selim Bey veteriner hekim, annesi Fevziye Hanım öğretmendir. Dört kardeşin en küçüğü ve tek kız çocuğudur. Babasının tayini nedeniyle küçük yaşta Van’a yerleşti ve 10 yaşına kadar orada yaşadılar. Türk halk müziğinin ve protest müziğin önde gelen adlarından biri olan Selda Bağcan, müzik yaşamına 1971’de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği öğrencisiyken başladı. Çıkardığı ilk iki 45’lik plak bir milyon dolayında satılınca, meslek olarak müziği seçmeye karar verdi.

Batı Avrupa’da Çeşitli Festivallerde Konser Verdi

Selda Bağcan, 1972’de Bulgaristan’da gerçekleştirilen Altın Orfe Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti1. Özellikle sol partilerin ve kuruluşların düzenlediği etkinliklerde konserler verdi. 1980 askerî darbesinin ardından üretimi sınırlanan sanatçı büyük sıkıntılar çekti. Hatta 24 Nisan 1984’te tutuklanarak, hapse atıldı. 1987’ye değin pasaport verilmediği için yurtdışı konserlerine ara vermek zorunda kaldı. 1986 yılında, yurt dışına çıkamamasına karşın, Peter Gabriel tarafından desteklenen Womad Vakfı’nca düzenlenen Dünya Dans ve Müzik Festivali plağında bir şarkısıyla yer aldı. Aynı vakfın girişimleri sayesinde 1987’de yeniden pasaport alabilen sanatçı, 13 Haziran 1987’de Rotterdam Sanat Festivali’ne, 19 Haziran 1987 Womad ve Glastonbury Festivali’ne, 20 Haziran 1987 Jubilee Gardens Festivali’ne (Londra), 25 Haziran 1987 Earls Court Festivali’ne (Londra), 26 Haziran 1987 Capital Radio Festivali’ne katılarak bir dizi konser verdi. Aynı yıl dört ay süreyle Batı Avrupa’da konserler gerçekleştirdi. Bu konserlerin en büyük özelliği biletlerinin ücretsiz ve halka açık olmasıydı.

İsrail’e Giden Şarkıcı Acco Festivalinde Osmanlı Kalesinde Konser Yaptı

1990 yılında Hollanda’dan Rasa Organization (Interkultureel Centrum)'un davetlisi olarak Utrecht, Nijmegen, Tilburg şehirlerinde ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nde Prizren ve Priştine şehirlerinde konserler verdi. Yine aynı yıl, yani 1990’da dört kez İsrail’e giden sanatçı Acco Festivali’nde Khanel Umdan adlı Osmanlı kalesinde ve Ehal Hatarbut konser salonunda iki konser ve iki televizyon programı gerçekleştirdi.

Selda Bağcan, 1971’de Ankara Üniversitesi’nde müzik eğitimi almış ve 1974’de ilk albümü Türkülerimiz 1’yi çıkarmıştır. Albümdeki şarkılar, Türk kültürünü ve tarihinin önemli olaylarını anlatmaktadır. Albümün yeniden yayımlanışı 1995 yılında yapılmıştır.

Selda Bağcan, 1980’lerde askerî darbe sonrasında üretimi sınırlanan bir sanatçı olmuştur. Hatta 1984’te tutuklanarak hapse atılmıştır. Bu nedenle yurt dışına konser vermek zorunda kalmıştır. 1987’de pasaport alabilen Selda Bağcan, dünyanın birçok yerinde konserler vermiştir. 1992 yılında çıkan Ziller ve İpler albümündeki sözü Aysel Gürel şarkısıyla büyük bir başarı elde etmiştir.

Selda Bağcan, Türk halk müziği ve protest müziği alanında öncü bir sanatçıdır. Şarkılarının bir kısmında siyasi ve toplumsal eleştirilere yer vererek protest müziğin ülkesindeki temsilcilerinden biri olmuştur. Selda Bağcan’ın albümleri arasında Türkülerimiz, Ziller ve İpler, Sözlerimiz, Kadınlarımız, Yalnızlık, Kaderimiz, Yalnızlık gibi eserler bulunmaktadır.

(Şerife Turhanlı)

Paylaş