2001 yılında kurulan Özel Dardanel Diyaliz Merkezi günümüzde kadar kaliteli sağlık hizmeti vererek Çanakkalelilerin güvenini kazandı, 49+1 hemodiyaliz cihazı ve 35 personeli bulunan Özel Dardanel Diyaliz Merkezi Genel Müdürü Arda Yılmaz Çorbacı bilgilendirmelerde bulundu. Özel Dardanel Diyaliz Merkezi hakkında konuşan Genel Müdür Çorbacı; "Bugün 16 yıllık tecrübemiz, güler yüzlü ve kalifiye çalışanlarımız ile diyaliz hastalarımıza en iyi diyaliz tedavisini sunmaya çalışmaktayız. Yine bize bağlı olan Özel Doğa Deniz Diyaliz Merkezi , son 2 yıldır Ayvacık ilçesi Küçükkuyu beldesinde, 20+1 hemodiyaliz cihazı ,12 personeli ile kaliteli sağlık hizmeti vermeye devam etmektedir. Önceliğimiz, her zaman, kaliteli malzemelerle , alanında deneyimli sağlık çalışanlarımızla birlikte, diyaliz hizmetini daha iyi şartlarda vermektir. Hatta yükümlülüğümüz olmamasına rağmen, hastalarımızı evinden alıp ,evine bırakarak servis hizmeti ve yemek hizmeti verilmesini de sağlamaktayız. Her ne kadar özel sektör olsak da, amacımız her zaman para kazanmak olmamış , hasta sağlığına ve konforuna her zaman öncelik vermişizdir. Son 8 yıldır diyaliz ücretlerine çok cüzi miktarda zam yapılmasına rağmen vizyon ve kalite politikalarımızdan vazgeçmeyip, aksine her yıl sağlık hizmetimizi daha da ileriye götürmeye devam ediyoruz" dedi. Her zaman Çanakkale`de yaşanan sağlık sıkıntılarını çözmek adına her türlü yardımda bulunduklarını belirten Çorbacı; "En son yaşanan yoğun kar yağışına bağlı kötü hava koşullarında, diyaliz hastalarımızı zor şartlarda evlerinden alarak ,alamadığımız 50civarı hastalarımızı da ya merkezimizde ya da otel de konaklatarak diyaliz hizmetlerini aksatmadan, tedavilerine devam etmelerini sağladık. İlimizde ki sağlık planlayıcılarının, deprem ve benzeri doğal afetler veya Kamu Devlet Hastaneleri diyaliz ünite merkezlerinde meydana gelmiş ve gelebilecek uzun süreli teknik arızalarda, özel sektörün önemini göz ardı etmemeleri gerekmektedir" dedi.
"Bu durum Sağlık Bakanlığı bölge planlamasına ters düşecektir"
Son zamanlarda Yenice ve Bayramiç`in Devlet Hastanelerinde , diyaliz ünitesi açılması çalışmalarının yapıldığını anımsatan Çorbacı; "Bu şartlarda 12 ilçenin , 9’un da diyaliz ünitesi olacak ve bu durum Sağlık Bakanlığı bölge planlamasına ters düşecektir. Bu ilçelere diyaliz ünitesi açılması, özel ve kamuyu birlikte planlayan Sağlık Bakanlığı politikalarına göre ,diyaliz hizmetinin kaliteli ve etkin verilmesine,atıl cihaz kapasitesinin arttırılarak milli sermayenin heba edilmesine neden olacağından uygun değildir. Bu gerçekleşirse; Şu an da tüm seans boyunca sertifikalı doktor ve yeterli deneyime sahip hemşire olmadan, hemodiyalize giren hasta sayısı daha da aratacak olup neredeyse ildeki toplam diyaliz hasta sayısının yarısına yakını ,sertifikalı doktor olmadan diyalize girmek zorunda kalacak. Sağlık Bakanlığı, bölgeler de ilin hasta, cihaz oranı dört ve üstünde olduğunda cihaz eklenmesine izin vermektedir. İlimiz de bu oran 3.13 ‘tür. Bayramiç ve Yenice ilçe hastanelerinin de açılması ile oran 3`ün altına düşecek olup ilimizde ki atıl cihaz miktarının daha da artmasına ve milli servetin heba olmasına sebep olacak" dedi.
"Hasta odaklı olmayan bir karar "
Çorbacı konuşmasının devamında "Sağlık Bakanlığımızın, Kamu ve özel sektörü bir arada düşünüp, planlama yaparken , ilimizde her ilçe merkezine açılan ve açılması planlanan diyaliz ünitelerinin ,hizmetin hasta adına ulaşılabilirliğini arttırsa da aşağıda belirttiğimiz olumsuzlukların biliniyor olması lazım. Her seans da sertifikalı doktor kontrolü olmadan diyaliz hizmeti verilmesi, diyaliz hizmetinin kalitesinin azalması, kaynak israfına yol açması, atıl cihaz kapasitesinin daha da artması, Yenice’nin Çan ilçesine ve Bayramiç’in Ezine ilçesine yakınlığı, Yenice Devlet Hastanesinin hali hazırda bir okul-yurt binasında geçici yer hizmeti vermesi, Sağlık Bakanlığımızın kamu ve özel sektör planlamasına uygun hareket edilmemiş olması, Diyaliz Merkezleri Hakkında ki yönetmeliğin ‘Planlamadan muaf olarak en fazla beş cihaz kapasitesinde üniteler kurulabilir`, maddesinin Gökçeada ve Gelibolu için uygulanabilir olduğu ile aynı düşüncedeyiz. Yine hasta mağduriyeti olmasın diye son dönemde Biga ilçesine de diyaliz ünitesi açılmasını akılcı ve sağduyulu bulduk. Ancak yine bu maddenin suiistimal edilerek Yenice ve Bayramiç ilçelerine de diyaliz ünitesi açılmak istenmesi; Özel sektörü , özel sermayeyi ki bu da bir milli sermayedir Sağlık Bakanlığımız planlamalarına aykırı ve üzerinde çok düşünülmeden verilmiş ,hasta odaklı olmayan bir karar olduğunu düşündürmektedir" dedi.
(Zeynep Kocaman)