havadurum

Safer Ayı Nedir, Ne Zaman Başlayacak ve Biter? İşte Safer Ayının Anlamı ve Önemi!

Safer Ayı Nedir, Ne Zaman Başlayacak ve Biter? Safer ayında yapılması gereken ibadetler, okunması tavsiye edilen dualar ve bu ayın faziletleri haberimizde. Safer ayı nedir, ne zaman başlayacak ve bitecek? İşte bu ayın anlamı ve önemi.

748

Safer ayı, hicri takvimin ikinci ayı olarak bilinen ve birçok önemli olaya sahne olan bir aydır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir inanış ise Cahiliye dönemine ait olup, İslam’da yeri yoktur. Safer ayında yapılması gereken ibadetler, okunması tavsiye edilen dualar ve bu ayın faziletleri merak ediliyor. İşte Safer ayı nedir, ne zaman başlayacak ve bitecek? İşte Safer ayının anlamı ve önemi.

Safer Ayı Nedir?

Safer ayı, hicri takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Bu ayın adının nereden geldiği konusunda farklı görüşler vardır. Bazılarına göre, bu ayda Araplar savaşmak için sefere çıktıkları için bu ad verilmiştir. Bazılarına göre ise, bu ayda Araplar evlerini boşalttıkları için bu ad verilmiştir. Bazılarına göre de, bu ayda Araplar kabileler arası savaşlardan dolayı güvenliklerini kaybettikleri için bu ad verilmiştir.

Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir inanış ise Cahiliye dönemine ait olup, İslam’da yeri yoktur. Hz. Muhammed' (s.a.v.), böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur1. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır.

Safer Ayında Neler Oldu?

Safer ayı, tarihte birçok önemli olaya sahne olan bir aydır. Bu olaylardan bazıları şunlardır:

  • Hz. Muhammed (s.a.v.), Safer ayında Medine’ye hicret etmiştir.
  • Hz. Muhammed (s.a.v.), Safer ayında Uhud Savaşı’na katılmıştır.
  • Hz. Muhammed (s.a.v.), Safer ayında Hudeybiye Antlaşması’nı imzalamıştır.
  • Hz. Muhammed (s.a.v.), Safer ayında Mekke’nin fethini gerçekleştirmiştir.
  • Hz. Ali (r.a.), Safer ayında Kufe Camii’nde şehit edilmiştir.
  • Hz. Hasan (r.a.), Safer ayında zehirlenerek şehit olmuştur.
  • Hz. Hüseyin (r.a.) ve Ehli Beyt, Safer ayında Kerbela’da şehit edilmiştir.

Safer Ayı Ne Zaman Başlayacak ve Bitecek?

Hicri takvim, güneş takviminden farklı olarak hilal görünümüne göre belirlenir. Bu nedenle her yıl hicri ayların başlangıcı ve bitişi değişiklik gösterir. 2023 yılında Safer ayının başlangıcı 17 Ağustos’a, bitişi ise 15 Eylül’e denk gelmektedir.

Safer Ayının Faziletleri Nelerdir?

Safer ayının faziletleri konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı kaynaklarda, bu aya özel bazı ibadetlerden bahsedilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bu ayda bol bol istiğfar etmek, Allah’tan af dileyerek günahlardan arınmak.
  • Bu ayda bol bol salavat getirmek, Hz. Muhammed'e (s.a.v.) sevgi ve saygı göstermek.
  • Bu ayda bol bol sadaka vermek, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek.
  • Bu ayda bol bol Kur’an okumak, Allah’ın kelamını anlamak ve yaşamak.
  • Bu ayda bol bol dua etmek, Allah’tan hayırlı işler, sağlık, huzur ve bereket istemek.
Paylaş