Riskli ve eski yapıların dönüşümüne ihtiyaç var

Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliği, Marmara Depremi'nin 25. yılı dolayısıyla önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığına dikkat çekilerek, depreme dirençli kentlerin oluşturulması gerektiği vurgulandı.

1062

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25’inci yılında, Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliği yazılı bir açıklamayla, depreme dirençli kentlere vurgu yaptı. Yapılan açıklamada, “Marmara depremlerinin üzerinden tam 25 yıl geçti, çeyrek asır. Depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Marmara depremleri ve sonrasında gerekli tedbirler alınmadığı için 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 53.537 vatandaşımız daha yaşamını yitirdi. Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yılında 1924’te, meydana gelen Erzurum depremlerinden günümüze kadar geçen 100 yıllık süreçte, depremler ve diğer afetler sonucunda yüzbinlerce insanımızı kaybettik. Depremi, sadece olduğu zaman hatırlamak, maalesef hiçbir işe yaramıyor. Yaşadığımız acılardan ders çıkarmalı, yeni acılar yaşamamak için hazırlıklı olmalıyız” denildi.

"Türkiye'de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir"

Türkiye’nin, dünyanın önemli deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer alması nedeniyle bir deprem ülkesi olduğunun altı çizilen açıklamada, “Bu nedenle, Depreme dirençli kentler oluşturmamız son derece önemli. Yeni yapıların yönetmeliklere uygun yapılmasının sağlanması yanında, eski yapıların da hızla dönüştürülmesi, başta deprem olmak üzere şehirlerin afetlere hazırlıklı hale getirilmesi şart. Türkiye'de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir. TBMM'nin Kahramanmaraş Depremleri sonrası kurduğu Araştırma Komisyonunun 6 Şubat Depremlerine ilişkin hazırladığı Mayıs 2023 tarihli raporuna göre son 11 yıl içerisinde ülke genelinde 238 bin civarında riskli yapının "Kentsel Dönüşüm" uygulanarak yenilenmesi sağlanmıştır. Bu rakam, 6-7 milyon riskli yapı yanında oldukça yetersizdir. Kentsel dönüşüm uygulamalarına, riskli yapıların yanı sıra ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların da eklenmesi önem arz etmektedir. Çanakkale’de de bu kapsamda hem riskli yapıların hem de ekonomik ömrünü tamamlamış binaların hızla tespit edilip dönüşümünün sağlanması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş