Pnömotoraks

Pnömotoraks, göğüs kafesine hava sızması sonucunda akciğerin çökmesi ve işlevini kaybetmesi durumudur. Halk arasında "hava kaçağı" olarak da bilinir. Nefes darlığı, ani ve yoğun göğüs ağrıları, bu hastalığın erken belirtileri arasında yer alır.

1166

Pnömotoraks, çevresel etkenlerden veya altta yatan başka bir hastalıktan kaynaklanabilir. Doğru teşhis ve tedavi için semptomları fark ettikten sonra uzman bir doktora başvurmak önemlidir. Yoğun fiziksel travmalar, akciğer hastalıkları, genetik faktörler, sigara kullanımı ve mekanik ventilasyon, pnömotoraksın başlıca nedenleri arasındadır.

KOAH gibi akciğer hastalıkları pnömotoraks riskini artırabilir. Trafik kazaları, yüksekten düşme, çarpma, yaralanma, kaburga kırıkları gibi durumlar da pnömotoraksın nedeni olabilir. Ayrıca, adet dönemleri kadınlarda pnömotoraksı tetikleyebilir. Adet öncesi ve sırasında akciğerde hava kistleri oluşabilir. Çevresel faktörler ve kalıtsal akciğer sorunları da hastalığın hızlı ilerlemesine neden olabilir.

Pnömotoraksın belirtileri şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Hızlı solunum
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Öksürme
  • Göğüste sıkışma hissi
  • Çarpıntı
  • Bayılma hissi

Data detaylı bilgi için https://www.akcigerameliyati.com/hastaliklar/pnomotoraks/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pnömotoraks tanısı, klinik belirtilere dayanır. Hastanın şikayetleri dinlenir, tıbbi geçmişi incelenir ve fiziksel muayene yapılır. Laboratuvar ve kan testleri istenebilir. Özellikle ciddi fiziksel travma öyküsü, hızlı solunum, nefes darlığı ve düşük tansiyon varlığında hemen tanı konması önemlidir.

Tanı sürecinde göğüs röntgeni ve tomografi çekilir. Bu testler, pnömotoraks olmasa bile altta yatan diğer sorunları tespit etmede yardımcı olabilir. Pnömotoraks tanısında BT ve akciğer röntgeni yanı sıra arteriyel kan gazı ve nabız oksimetrisi de ölçülür.

Pnömotoraks tedavisi, tanıya ve hastanın durumuna bağlı olarak değişir. Hafif pnömotoraksta oksijen verilir ve hasta izlenir. Eğer hava miktarı fazlaysa özel yöntemlerle hava alınır veya minimal cerrahi müdahale yapılır. Ciğerler şiştikten sonra, doktor plöridez ilaç tedavisi önerebilir.

(BÜLTEN)
Paylaş