Piercing zararlı mı? Piercing bakımı nasıl yapılır?

Piercing zararlı mı? Piercing bakımı nasıl yapılır? soruları piercing modasının yaygınlaşmasıyla en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yerini koruyor. Peki piercing yaptırmanın sağlığımızı etkileyen yönleri var mı?

1576

Piercing zararlı mı, piercing bakımı nasıl yapılır?  Piercing alerji yapar mı? Soruları piercing moda olduğu sürece gençlerin en çok merak ettikleri konu başlıkları olmaya da devam edecek. Vücudun çeşitli yerlerini deldirilerek takılan piercing takıları son yıllarda, dövmeler gibi popüler bir alternatif haline geldi. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Genç Kulüp Başkanı Doç. Dr. Nida Öztop Uz, vücuda takılan piercinglerde tercih edilen nikel kaplamalı ürünlerin ucuzluğu ve kolay temin edilebilmesi nedeniyle yaygın olarak tercih edildiğini belirtti. Bu tür kaplamaların kaşıntılı cilt döküntülerine, yani kontakt dermatite neden olabileceğini vurguladı. Yapılan araştırmalarda Avrupa'da kadınlarda görülen kontakt alerjilerin en önde gelen nedenlerinden birinin nikel alerjisi olduğunu belirten Uz, "Bu çalışmalar genç kadınlarda nikel alerjisinin giderek arttığını göstermiştir." şeklinde konuştu.

Piercingler ve nikel alerjisi

Günümüzde özellikle kulak, göbek deliği, dil, dudak veya kaş kenarı gibi bölgelerde sıklıkla tercih edilen piercing uygulaması, çoğunlukla nikelden yapıldığı için "takı egzaması" olarak adlandırılan alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Vücuda takılan piercinglerin genellikle maliyet ucuzluğu ve kolay temin edilebilmesi nedeniyle nikel kaplamalı olanlar tercih ediliyor. 

Alerjiler kadınlarda daha sık görülmeye başlandı

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Genç Kulüp Başkanı Doç. Dr. Nida Öztop Uz, metal alaşımlarla görülen en sık cilt reaksiyonunun, bir maddeye doğrudan veya dolaylı temas sonrası görülen kaşıntılı cilt döküntüsü olan kontakt dermatit olduğunu söyledi. Altın, gümüş, nikel gibi her türlü metal alaşımın literatürde reaksiyona neden olabileceğini ifade eden Uz, Avrupa'da kadınlarda nikel alerjisinin en yaygın kontakt alerji nedeni olduğunu ve genç kadınlarda artış gösterdiğini ifade etti

Takı Egzeması nikelin temas ettiği yerlerde görülüyor   

Uz, nikelden kaynaklanan alerjinin özellikle temas edilen bölgelerde kaşıntı ve kızarık döküntülerle kendini gösterdiğini, takıların takıldığı bölgelerde geliştiğinde "Takı egzeması" olarak adlandırıldığını ifade etti. Nikel içeren metal alaşımların deriyle temas etmesi sonucu bu tür reaksiyonların meydana gelebileceğini belirten Uz, kulak deldirme veya piercing sonrası kaşıntılı cilt döküntüleri yaşayan kişilerin metal duyarlılığı tanısı için deri yama testi yaptırabileceğini ve gerektiğinde alerji ve immünoloji hekimleri tarafından tetkik ve tedavi amacıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Dikkat!

Kulak deldirme ya da piercing takılmasını takiben gelişen kaşıntılı cilt döküntülerinin görülmesi durumunda nikeli de içeren metal alaşımlar ile deri yama testi yapılarak metal duyarlılığı tanısı konulabileceğini belirten Uz, bu belirtilere sahip olan hastaların alerji ve immünoloji hekimleri tarafından tetkik ve tedavi amacıyla değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.(Damla Yeltekin)

Paylaş