havadurum

Peskütan nedir? Peskütan çorbası nasıl yapılır?

Peskütan nedir? Peskütan çorbası nasıl yapılır? Peskütan, Sivas mutfağında bahar aylarında taze sütle hazırlanan bir yoğurt çeşididir. İşte detaylar...

1790

Peskütan nedir?

Peskütan, Sivas mutfağında bahar aylarında taze sütle hazırlanan bir yoğurt çeşididir. Kış için önceden hazırlanan peskütanlar, Sivas ve çevresinde bol bol tüketilir. Peskütan çorbası da, bu yoğurt türü ile hazırlanmaktadır.

Peskütan çorbası nasıl yapılır?

Sivas mutfağına ait peskütan çorbası, kışın tüketilmek için hazırlanan ve ‘peskütan’ adı verilen yoğurttan hazırlanmaktadır. Lezzetli olmasının yanı sıra besin yönünden de oldukça zengin olan peskütan çorbasının yapımı oldukça kolaydır. Herkesin evinde bulabileceği malzemelerle yapılan bu çorbayı denemenizde fayda vardır.

Malzemeler

  • 10 kilogram koyun sütü
  • Yoğurt
  • Kaya tuzu
  • Dilerseniz biraz un

Yapılışı

Yoğurdunuzun Hazır Olması Gerekiyor

Peskütan yoğurdu yapmak için öncelikle koyun sütünüzü yoğurt olarak kullanabilirsiniz. Bunun için koyun sütünüzü bir bez torbasına alın ve torbayla yüksek bir yere asın. Yoğurdun ekşimesi için 1 veya 2 gün kadar bekletin.

Yoğurdunuzu Pişirin

Ekşittiğiniz yoğurdu geniş bir tencerenin içine dökün. Tencereyi sürekli aynı yöne doğru karıştırın ve kaynayana kadar güzelce pişirin. Bu aşamada damak zevkinize göre peskütan yoğurdunuzun içine biraz un katabilirsiniz.

Yoğurdunuzu Süzün

Tencereyi iyice karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Bu şekilde yoğurdunuz hazır olacaktır.

Çorbanızın İçine Un Koyalım

Peskütan çorbasını yapmak için peskütandaki yoğurdunu kullanacağız. Ancak bu şekilde yaparsak çok sert ve kuruyucu olacaktır. Bu yüzden peskütandaki yoğurdunu daha yumuşak hale getirmek için içine biraz un ekleyelim.

Çorbayız Hazır!

Peskütandaki unu ekledikten sonra peskütandaki yoğurdunu tekrar tencerede kaynatalım. Kaynayan suyun üzerine kaya tuzu serpip karıştırarak pişirelim.

Naneli Sosla Servis Edelim

Çorbamız piştikten sonra naneli sosla servis edelim. Bunun için kuru soğanları yemeklik doğrayalım ve tavada tereyağı eritin. Soğanları eriyince kuru naneyi ilave edip yanmamasına dikkat edelim.

Naneli Sosu Çorbamızın Üzerine Yavaşça Ekleyelim

Çorbamızın üzerine naneli sosu yavaşça ekleyelim ve iyice karıştıralım.

Peskütan çorbasının faydaları

Peskütan yoğurdu protein açısından zengindir ve kas gelişimi için faydalıdır.

Peskütan çorbasının içinde bulunan nane yağı da antioksidan özelliği taşıyan bitki özleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Peskütan çorbasının içinde bulunan soğan da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.(Haber Merkezi)

Paylaş