havadurum

Önen koleksiyonu Seramik Müzesi’nde

Çanakkale Seramik Müzesi (Tarihi Er Hamamı), Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen’in Geleneksel Çanakkale Seramikleri koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Hafta sonu yapılan açılış töreninin ardından sergilenmeye başlayan eserler, bir yıl boyunca ziyaret edilebilecek.

1230
 
 
Doğup büyüdüğü şehre olan sevgisini ve bağını birbirinden özel Geleneksel Çanakkale Seramikleri ile perçinleyen Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen`in, 56 eserden oluşan koleksiyonu, 20 Şubat’ta Çanakkale Seramik Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Sergi, 20 Şubat 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 17. yüzyıla dayanan ve saray sanatından çok günlük ihtiyaçlar doğrultusunda gelişen, fakat son yıllarda kaybolmaya yüz tutan Çanakkale Seramikleri, 2013 yılında restorasyonu tamamlanan, Çanakkale Belediyesi - Çanakkale Seramik Müzesi’nde toplandı. Üretim zenginliğinde kullanılan form ve desenlerin, yaşamın içinden ve kentten izler taşıdığı Çanakkale Seramikleri, kentin o dönemlerde deniz ticaretindeki etkinliği ile Avrupa dahil dünyanın birçok yerinde yaşayan koleksiyonerlere ulaştı. Sadece testileri değil, tabakları, hayvan figürlü kapları ile kendine özgü yeşil, sarı ve kahverengi (şarabi) renkleriyle, dünya seramik ve sanat tarihine adını altın harflerle yazdıran Çanakkale Seramikleri’ni uzun yıllardır toplayan Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, doğup büyüdüğü şehrin yerel sanatıyla ilgili geniş bir tarihi eser koleksiyonuna sahip. Önen’in bu özel koleksiyonunda, örneklerine günümüzde ender rastlanan tabaklar, at başlı testiler ve hayvan figürlü kaplar yer alıyor. Açıldığı günden bu yana birçok seramik sanatçısını ve eserlerini Çanakkaleli sanatseverlerle buluşturan Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi’nin 5. Süreli Sergisi’ni de “Geleneksel Çanakkale Seramikleri – Niyazi Önen Koleksiyonu” oluşturuyor. Önen’in uzun yıllardır büyük bir titizlikle koleksiyonuna dahil ettiği 56 parça Çanakkale Seramiği’nin yer aldığı koleksiyon sergisi, pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilecek. Sergi açılışına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen ve eşi Zeliha Önen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, CHP Çanakkale Milletvekili aday adayı Muharrem Erkek ve çok sayıda sanatsever katıldı.
 
 
Başkan Gökhan Önen`e teşekkür etti
Açılış sorasında konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Burası için önce insanlar `hamamdan müze mi olurmuş?` diye düşünüyordu, fakat ortaya çıktıktan sonra Çanakkale`ye özgü seramik sanatının burada sergilenmesi ciddi bir ilgi odağı oldu. Burada birçok koleksiyoner eserlerini sergiledi. Tabi Çanakkale Seramikleri çok özgün eserler. Sayın Niyazi Önen hem aileden gelen hem de meraktan dolayı Çanakkale Seramikleri`nin koleksiyonunu yapmaya başlamış, açık artırmalara girmiş, özel satın almış ve bulduğu her eseri kendi koleksiyonuna katmış. Ben de İstanbul`a işyerini ziyarete gittiğimde gördüm ve `bunları Çanakkale`de sergilememiz lazım, burada durmalarının bize de size de bir faydası yok` dedim. Kendisi de kabul etti ve Niyazi beye ait eserler bir yıl boyunca sergilenecek. Kendisine ve ailesine çok teşekkür ediyoruz. Bu serginin bir başka özelliği de ilk defa bir koleksiyoner kendi müzesinin dışında başka bir alanda sergiliyor” dedi.
 
 
Önen, koleksiyonu ile tanışmasını anlattı
Sergilenen eserlerin sahibi Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen ise kendisini Çanakkale Seramikleri koleksiyonuna yönlendiren hikayesini paylaştı. Önen, “İnsanlar doğuyor, yaşıyor ve ebediyete göç ediyor. Yaşarken hepimizin yaptığı, bir takım faaliyetler var. Ben de ekonomi tercihimi hep üretmekten yana kullandım. Yıllardan beri hep üretim istihdam yaratıp, katme değer yaratmak için uğraştım. Sanatsal boyutuna gelinecek olursak, köklerimizden uzaklaşamıyoruz. Bir çevremiz ve coğrafyamız var. Sonuçta hobilerim ve ilgi alanlarım noktasında sanatsal yönetimi bu alanda kullandım. Uzun yıllardan beri Kuzey Ege`den topladığımız milattan önceki yıllara dayanan bir koleksiyona sahibim. Çanakkale Müzesi`ne kayıtlı koleksiyoner belgem var. Ayrıca bir süre Çanakkale`den uzak kalınca, demek ki; Çanakkale sevgisinin ağır basması, gerçekten bizi eşimle birlikte antikacıdan ilk eserimizi almamıza sebep oldu. Aldık ve çok beğendik. Toplam 250 adet esere sahibiz, 56 parçası burada. Sanata bundan sonraki yıllarda da elimizden geldiğince daha çok önem vermek istiyoruz” dedi.
Paylaş