havadurum

Okullar 4 gün mü oldu? Okullar 3 gün tatil mi?

Okullar 4 gün mü oldu? Okullar 3 gün tatil mi? Bu sorular, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı için en çok merak edilen konular arasındaki yerini aldı. Bu yazıda, yeni eğitim sistemi kaç gün, okullar haftada 4 gün olacak mı, 4 gün okul 3 gün tatil hangi ülkelerde var gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

2580

Okullar 4 gün mü oldu? Okullar 3 gün mü tatil? Bu sorular, yeni eğitim sistemi hakkında merak edilen konular arasında yer alıyor. Türkiye’de ve dünyada okullarda haftanın kaç günü eğitim verildiği, öğrencilerin ve velilerin ilgisini çekiyor. Bu yazıda, yeni eğitim sistemi kaç gün, okullar haftada 4 gün olacak mı, 4 gün okul 3 gün tatil hangi ülkelerde var gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Yeni Eğitim Sistemi Kaç Gün?

Yeni eğitim sistemi kaç gün sorusunun cevabı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayınladığı 2023-2024 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine göre belirlenmiştir. Buna göre, yeni eğitim sistemi şu şekildedir:

  • Okul öncesi eğitim kurumları ile ilkokul birinci sınıf öğrencileri için uyum eğitimi 6-10 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
  • İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretim yılı 13 Eylül 2023 Salı günü başlayacak ve 17 Haziran 2024 Cuma günü sona erecektir.
  • Birinci kanaat dönemi 13 Eylül 2023-21 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Birinci ara tatil ise 8-12 Kasım 2023 tarihleri arasında olacaktır.
  • İkinci kanaat dönemi ise 7 Şubat 2024-17 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. İkinci ara tatil ise 18-22 Nisan 2024 tarihleri arasında olacaktır.
  • Yarıyıl tatili ise 24 Ocak-4 Şubat 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Yeni eğitim sisteminde, okullarda haftanın beş günü (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) eğitim verilecektir. Cumartesi ve Pazar günleri ise resmi tatil olacaktır.

Okullar Haftada 4 Gün Olacak Mı?

Okullar haftada 4 gün olacak mı sorusunun cevabı ise hayır olarak verilebilir. Türkiye’de henüz okullarda haftanın dört günü eğitim veren bir sistem uygulanmamıştır. MEB tarafından da bu konuda herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştır.

Ancak, bazı ülkelerde okullarda haftanın dört günü eğitim veren bir sistem denendiği veya uygulandığı bilinmektedir. Bu ülkelerden bazıları şunlardır:

4 Gün Okul 3 Gün Tatil Hangi Ülkelerde Var?

4 gün okul 3 gün tatil hangi ülkelerde var sorusunun cevabı olarak şu ülkeler verilebilir:

  • ABD: ABD’de bazı eyaletlerde (Colorado, Montana, Oklahoma, Oregon vb.) okullarda haftanın dört günü eğitim verilmektedir. Bu uygulamanın amacı, bütçe kısıtlamalarından dolayı tasarruf etmek ve öğrencilerin akademik performansını artırmaktır. Ancak bu uygulamanın etkileri hakkında kesin bir kanıt bulunmamaktadır.
  • Japonya: Japonya’da da bazı bölgelerde okullarda haftanın dört günü eğitim verilmektedir. Bu uygulamanın amacı, öğrencilerin stresini azaltmak ve sosyal aktivitelere daha fazla zaman ayırmalarını sağlamaktır. Ancak bu uygulamanın da veliler tarafından eleştirildiği ve öğrencilerin akademik başarılarının düştüğü belirtilmektedir.
  • İngiltere: İngiltere’de de bazı okullarda haftanın dört günü eğitim verilmektedir. Bu uygulamanın amacı, öğretmenlerin iş yükünü hafifletmek ve okul masraflarını azaltmaktır. Ancak bu uygulamanın da öğrencilerin eğitim kalitesini düşürdüğü ve velilerin iş hayatını zorlaştırdığı ifade edilmektedir.

(Erhan Taylan)

Paylaş