“Öğrenciler için krizin tek boyutu bu değil”

Barınma sorunu öğrencileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Çanakkale TİP Gençlik örgütü, Çanakkale Terzioğlu Yurdu’nun önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrencilerin yurtlarda barınma sorunlarını ve KYK kredilerini eleştiren Çanakkale TİP Gençlik Örgütü, taleplerinin yerine getirilmesi için bir araya geldi.

1023

Üniversite öğrencilerinin Türkiye’de de barınma sorunuyla karşılaştığını dile getiren Çanakkale TİP Gençlik Örgütü, öğrencilerin sorunlarını dile getirmek için bir araya geldi. Öğrencilerin barınma ve burs miktarları sorunlarına yer veren Çanakkale TİP, Çanakkale Terzioğlu Yurdu önünde basın açıklaması düzenledi.

“Bu krizin kaynağı yeterince konut olmaması değildir”

Düzenlenen basın açıklamasında Çanakkale TİP Gençlik Örgütü “Milyonlarca üniversite öğrencisinin bulunduğu ülkemizde öğrenciler günden güne ağırlaşan bir barınma krizi ile pençeleşiyor. Bütün dünya bir konut krizi ile karşı karşıya olmakla birlikte dünyanın diğer hiçbir ülkesi, yaşadığı krizin ağırlığı bakımından Türkiye’nin yanına dahi yaklaşamıyor. Türkiye toplumunun tamamını etkileyen bu krizden ise en çok öğrenciler nasibini alıyor. Türkiye, konut ve kira fiyatlarındaki artışta açık bir arayla OECD ülkelerinin başını çekiyor. OECD verilerine göre 2023 yılının birinci çeyreğinde, Nominal Konut Fiyatları Endeksi sıralamasında Türkiye 957 puanla 47 ülke arasında birinci olmuştur. Sıralamada Türkiye’ye en yakın ülke 259 puan ile Macaristan’dır; OECD ülkelerinin Nominal Konut Fiyatları Endeksi ortalaması ise 171 puandır. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde, kira fiyatlarının değişimi incelendiğinde ise Türkiye’nin 43 ülke arasında 397 puanla yine birinci olduğu görülmektedir. Türkiye’ye en yakın ülke 169 puanla Litvanya’dır. Endeksa’nın analiz verilerine göre Ağustos 2019’da Türkiye genelinde ortalama kira fiyatı metrekare başına 14 TL iken 2023 yılının Ağustos ayında 125 TL olmuş, yani 4 yılda kira fiyatları %793 oranında artmıştır. Ağustos 2019’da ortalama konut fiyatı metrekare başına 2.141 TL iken bu sayı 2023 yılı Ağustos ayında 21.997 TL olmuştur. Bu krizin kaynağı yeterince konut olmaması değildir. Aksine Türkiye’de bir konut fazlası olduğundan söz etmek gerekir. Konutun bir yatırım aracı olarak kullanılmasından, gelir adaletsizliğinden ve onu körükleyen piyasacı politikalardan kaynaklanan bu kriz, yurttaşların anayasal hakkı olan konut hakkına erişimini engellemektedir” ifadelerine yer verdi.

“Üniversiteye giden her 100 öğrenciden sadece 8’i yurtta kalma şansına sahip”

Öğrencilerin burs miktarının yetersiz oluşundan ve KYK yurtlarında yemeklerin yetersiz ve besleyici olmaktan uzak oluşundan bahseden Çanakkale TİP Gençlik Örgütü, aynı zamanda dini baskılardan dolayı intihar eden öğrencileri bir kez daha andı. KYK yurtlarının yetersizliğinden bahseden Çanakkale TİP Gençlik Örgütü “Öğrenciler için krizin tek boyutu bu değildir. Zaten yetersiz olan burs miktarları, TL cinsinden artıyor gibi görünse de dolar cinsinden erimekte ve mezun olduktan sonra öğrencileri pişman edecek denli ağır borçlar olarak öğrencilerin karşılarına çıkmaktadır. KYK yurtları hem nicelik hem de nitelik olarak yetersiz durumdadır. Eylül 2022’de Mili Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan örgün eğitim istatistiklerine göre 2020 yılında Türkiye genelinde 793 KYK Yurdu bulunurken yurt sayısı 2022’de 776’ya düşmüştür. Üniversiteye giden her 100 öğrenciden sadece 8’i yurtta kalma şansına sahip olabilmektedir. Buna rağmen yurt kapasitesini artırmış görünmek için odaların kontenjanları artırılarak yurtların niteliği düşürülmekte, yetersiz çalışma ve saklama alanı gibi sorunlara yol açmaktadır. Yemekler yeterli ve besleyici olmaktan çok uzak olup, sıklıkla asgari hijyen koşullarını bile karşılamamakta ve zehirlenme dahil sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Isınma, su, ortak tuvaletlerin temizliği gibi alanlarda dahi ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yetersiz izin süreleriyle öğrencilerin hareket özgürlüğüne ve sosyal yaşamına ket vurulmaktadır. KYK yurtlarına psikologların yerine “manevi danışmanlar” atanmakta, öğrencilere dini baskılarda bulunulmaktadır. Dini baskılardan ötürü 2022 yılında Akdeniz Üniversitesi (AÜ) kampüsünde Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında kalan Halil Gülcan 11 Mayıs’ta, Emre Kandemir 21 Mayıs’ta, Muhammet Kaya ise 10 Haziran’da intihar etmiştir” sözlerini kullandı.

“Öğrenciler deprem güvenliği olmayan yurtlarda barınmaya mecbur bırakılıyor”

KYK yurtlarının depreme dayanıksız olup olmadığını belirterek öğrencilerle bu bilgilerin paylaşılmadığını ifade eden Çanakkale TİP Gençlik Örgütü “Deprem riskiyle yaşayan ülkemizde öğrencilerin barındığı evlerin, okul binalarının, yurtların depreme dayanıklı olup olmadığı ise en iyi ihtimalle bir muamma olmayı sürdürüyor. 6 Şubat depremlerinden sonra Deprem Yönetmeliği Yasası’ndan sonra inşa edilen yurtların dahi tahrip olduğu ve yıkıldığı görülüyor. Öğrenciler hala deprem güvenliği olmayan yurtlarda barınmaya mecbur bırakılıyor. Bulundukları binaların depreme dayanıklı olup olmadığı bilgisi öğrencilerle paylaşılmıyor” dedi.

“Devlet bu sorunları gidermelidir”

Öğrencilerin , bütün bu sorunların karşısında çaresizliğe itilerek okullarını bırakmak ya da dondurmak, ailelerinin bulunduğu şehirlerin üniversitelerini tercih etmek, okurken hayatını idame ettirmek için çalışmak zorunda kaldıklarını dile getiren Çanakkale TİP Gençlik Örgütü devletin bu sorunları gidermekle yükümlü olduğunu dile getirerek KYK yurtlarının sayısı ve kapasitesi arttırılmalı ve nitelikleri insanca yaşam standartlarına yükseltilmesi gerektiğini, cemaat ve tarikat yapılarına bağlı yurtların tamamı kamulaştırılmalı ve boş kamu binaları yurt olarak hizmete açılmasını, KYK bursları bir öğrencinin hayatını idame etmesini mümkün kılacak şekilde arttırılmalı ve burs alan öğrenci sayısı arttırılmasını, öğrenci evlerine kira ve fatura destekleri yapılması gerektiğini talep etti.

(Esra Güller)

Paylaş