havadurum

“O uzaktaki köy” parasız yatılıların köyü değil mi?

Çanakkale’nin tek yatılı okulu olan Akçakoyun Yatılı Bölge Ortaokulu, depreme dayanıksız olması sebebiyle yıkılmak isteniyor. Akçakoyun Köyü Muhtarı Kamil Arıkan’ın, ‘Orada bir köy var uzakta’ diye tanımladığı köyün halkı, parasız yatılı okullarını bırakmak zorunda kalan çocuklar için imza topladı.

1705

Gülpınar, Çan ve Kirazlı’da bulunan yatılı okulların kapanmasıyla Çanakkale bölgesinde geriye bir tek Yenice’deki Akçakoyun Yatılı Bölge Ortaokulu (YBO) kalmıştı.

Akçakoyun Köyü Muhtarı Kamil Arıkan, okulun olduğu arazinin, köy tarlası olduğunu ve ‘okul yapacağız’ sözü karşılığı devlete bilabedel verildiğini anlattı. 2001 senesinde eğitime başlayan okul, zamana yenik düştü ve 2017’de depreme karşı güçlendirme çalışması yapıldı.

Ancak geçen zaman içerisinde, yıllar kadar acımasız başka gelişmeler de yaşandı. Geçtiğimiz Mart ayının 13. gününde, Akçakoyun Yatılı Bölge Ortaokulu’na ‘okulu boşaltın’ yazısı geldi. Çıkan karar sonrası, mecburen okul boşaltıldı. Parasız yatılı okulda eğitim gören 80 öğrenciden kimi şehir dışına giderken, kimi ise köydeki okulda açılan ikinci öğretim derslerine katılıyor.

Fırsat eşitliği yaratan, “uzaktaki bir köy…”

Okulun kapatılmaması için bölgedeki köy halkının imza topladığını ifade eden Muhtar Arıkan, “’Orada bir köy var uzakta’ diyorlar ya… Tam öyle bir köydeyiz. Bütün köylüler ‘okulumuzu kapatmayız’ diye imza topladılar. Aşağıçavuş, Yukarıçavuş, Örencik ve Akçakoyun köylerinden imza toplandı. Parasız yatılıda okuyan çocukların başarı oranı yüksek... Sporcu yetişti buradan. Sosyal ve fen liselere öğrenci veren bir okuldan bahsediyoruz. Fakir ve gariban denilen çocukların, fırsat eşitliğinden yararlanabildikleri bir yerdi.” diyor.

Köy halkı imza topladı

Köy halkının seslerini duyuramadığını söyleyen Arıkan, “Milli eğitim politikası mıdır, şansımız mıdır bilmiyoruz. Burası şu an yıkılıyor, ne yapılacağı da muallakta… Büyük ihtimalle de tasarruf genelgesi nedeniyle yenisi de yapılmaz. Böylece okulumuz gitmiş olur, bu bölgeye de çok büyük bir zararı olur. Çırpınıyoruz, ne yapabiliriz diye. Çok fazla sesimizi de duyuramıyoruz çünkü uzak bir bölgedeyiz. Çanakkale 120 kilometre, Balıkesir Edremit 40 kilometre, arafta kaldık.” dedi.

Okulun arazisinde ayrıca; ana binanın dışında, lojmanlar, yatakhaneler ve kapalı spor salonu da bulunuyor. Köy halkı; toplanan imzaların kayda değer olup olmayacağını merak ederken, okulda eğitim gören çocukların akıbeti için endişeleniyor.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş