Norveç, her yıl çok sayıda turistin merakla ziyaret ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. İş, turistik veya kültürel amaçla seyahat edilen Norveç’e gitmeden önce vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Norveç vizesi almak istiyorsanız başvuru sırasında dikkat etmeniz gerekenler hakkında detaylı bilgiye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Resmi adıyla Norveç Krallığı Kuzey Avrupa’da yer alan bir ülkedir. İskandinav Yarımadası’nın batısında kalan bu ülkenin yüz ölçümü 385.203 km², nüfusu ise 2019 sayımına göre 5,357 milyondur. 19 idari bölümden oluşan Norveç’in başkenti Oslo’dur. Oslo ülkenin en kalabalık şehri olmakla beraber yıllık nüfus artış oranına bakılarak İskandinav ülkeleri başkentleri arasında da en hızlı büyüyen şehirdir. Oslo dışında Norveç’in diğer önemli şehirleri ise; Bergen, Tromsø, Stavanger, Trondheim ve Kristiansand’dır.
Norveç’e seyahat edecek Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize alması gerekirken Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri için vizeden muaftır. Norveç, Schengen bölgesi ülkelerinden biri olmasından dolayı Schengen vizesi olan bir kişi tekrar Norveç vizesi almak zorunda değildir ancak vizesiz seyahat edebilmek için hangi ülkenin Schengen vizesi alınmışsa seyahat başlangıç noktası o ülke olmalı, ardından Norveç’e geçilmelidir. Ülkelerin vize koşulları değişiklik gösterebilmektedir. Güncel vize koşulları hakkında bilgi edinmek için ilgili ülkenin konsolosluğuna ait web sitesinden duyuruları takip etmeni veya seyahat edeceğin hava yolu firması ile iletişime geçilmesi önerilir.
Norveç vizesi, seyahat süresine ve amacına göre değişebilmekte ve farklı türlere ayrılmaktadır.
Norveç’te geçici olarak kalmak isteyen kişiler C tipi vize almaktadır. Schengen vizesi olarak da bilinen C tipi vize, 6 aylık süre içinde 90 güne kadar alınabilmektedir. Norveç’in de arasında bulunduğu Schengen üye ülkelerine turistik, ticari veya eğitim amaçlarıyla seyahat etmek isteyen kişilerin Schengen vizesi başvurusu yapması gerekmektedir. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi vatandaşların 180 gün içinde 90 güne kadar Schengen vizesi alma hakkı vardır. Diplomatik (kırmızı ve siyah), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 gün sınırını aşmamak kaydıyla Schengen vizesinden muaf tutulmaktadır.
Norveç’e turistik amaçla gitmek isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport sahipleri 90 günlük bir vize almak zorundadırlar ancak bu durum 6 ay içinde 90 günü geçmemek kaydıyla hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri için geçerli değildir.
Norveç’e iş ve ticari amaçlı gitmek isteyen kişilerin başvurduğu bu vize tipi, 90 güne kadar verilebilmektedir. Norveç’e ticari amaçlı gidecek kişinin Türkiye’ye geri döneceği ve izin günlerinin yazılı olduğu bir dilekçenin teslim edilerek alınacağı bu vize türü, ortalama 7 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
Norveç’te yaşayan yakınlarınızı görmek için alacağınız bu vize türü ülkede 90 güne kadar kalmanıza olanak tanımaktadır. Ayrıca ziyaret edeceğiniz kişilerin davet mektubu göndermesi gerekmektedir. Bu mektup, kendi ülkenize geri döneceğinizi, ziyaret nedeninizi ve seyahat tarihlerinizi temin etmelidir.
Norveç’e 90 gün sınırını geçmeme şartıyla konferans, organizasyon, spor müsabakalarına katılmak gibi amaçlarla gitmek isteyen hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu bulunan kişiler vize almaktan muaftır. Bordo (umuma mahsus) pasaportluların başvuruda bulunması gereken bu vize türü, yaklaşık 15 gün içinde sonuçlanabilmektedir.
Bordo pasaport sahiplerinin 90 güne kadar alabileceği bu vize türü, Norveç’e kısa süreliğine eğitim amacıyla gitmek isteyenler için uygundur. Hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu sahipleri ise bu vizeyi almaktan muaftır.
Norveç’e tedavi amaçlı gitmek isteyen kişilerin sağlık vizesine başvuruda bulunması gerekmektedir. En fazla 90 gün geçerli olan bu vizeye başvururken tedavi edileceğiniz hastanenin davet mektubunu bulundurmanız önem taşımaktadır.
Schengen vizesi üye ülkelerinde 90 günden fazla konaklamak isteyen vatandaşlar D tipi vizeye başvurmaktadır. Norveç Ulusal Vizesi diye de adlandırılan D tipi vizeye eğitim, iş veya uzun süreli aile ziyareti için başvurulabilmektedir. Ayrıca Norveç Ulusal Vizesi’ni alan kişiler 90 günü aşmamak kaydıyla diğer Schengen ülkelerini de ziyaret edebilir.
Geçiş vizesi diye de adlandırılan Norveç Transit Vizesi, Oslo Havalimanı’ndan üçüncü bir ülkeye geçiş yaparken kullanılmaktadır. Ayrıca son varış noktanıza ulaşmak için Norveç’ten transit geçmeniz durumunda C tipi vizenizin olması gerekmektedir.
Norveç vize başvurularından sorumlu diplomatik temsilcilikler Ankara Norveç Büyükelçiliği ve İstanbul Macaristan Konsolosluğudur. Norveç başvuruları bu temsilciliklere yapılabileceği gibi vize başvuru merkezleri aracılığı ile de yapılabilir. Norveç vize başvurusu yapabilmek için öncelikle diplomatik temsilciliklerden randevu alınması gerekmektedir. Ardından vize türüne göre gereken evraklar detaylıca öğrenilip hazırlanmalı ve randevu günü evraklar eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim edilmelidir. Evrak teslimine ek olarak randevu günü biyometrik veri de verilmesi gerekmektedir çünkü Norveç de diğer Schengen ülkeleri vize politikasına göre hareket etmektedir. Tüm işlemlerden sonra Norveç vize başvuruları ortalama 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu nedenle başvuruların da en azından 1 ay öncesinden yapılması seyahat planının aksamaması bakımından önemlidir.
Aşağıda bulunan belgeler ise Norveç’e gitmek isteyen çalışan vatandaşlar için gerekmektedir:
(Şerife Turhanlı)