Mehmet Şimşek’ten şok özelleştirme planı! Köprüler, otoyollar, limanlar ve HES’ler satışa çıkıyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’te yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönemde köprüler, otoyollar, limanlar ve hidroelektrik santraller (HES) gibi stratejik varlıkların özelleştirileceğini duyurdu. Bu karar, kamu kaynaklarının israf edilmesi ve ulaşım ücretlerinin artması riskini beraberinde getiriyor.

1722

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’te yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönemde köprüler, otoyollar, limanlar ve hidroelektrik santraller (HES) gibi stratejik varlıkların özelleştirileceğini duyurdu. Bu karar, kamu kaynaklarının israf edilmesi ve ulaşım ücretlerinin artması riskini beraberinde getiriyor. Peki, bu özelleştirme planı ne zaman başlayacak, hangi varlıkları kapsayacak, ne kadar gelir getirecek? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Özelleştirme planı ne zaman başlayacak?

Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şimşek, özelleştirme planının 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. Bu tarihten sonra, farklı bir eğitim kurumunda görevlendirilen öğretmenlerin ek ders ücretleri gibi bazı konularda yeni düzenlemeler yapılacağını da sözlerine ekledi.

Özelleştirme planı hangi varlıkları kapsayacak?

Bakan Şimşek, özelleştirme kapsamında Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) bazı hidroelektrik santrallerinin (HES), bazı limanların, otoyol ve köprülerin olduğunu açıkladı. Özelleştirilecek HES, otoyol, liman ve köprülerin isimlerini vermeyen Şimşek, “Özelleştirme kapsamına yeni alınması planlanan herhangi bir varlık söz konusu değil” dedi. Programdakiler dışında yeni bir kamu kurumunu özelleştirmeye almayacaklarını belirten Şimşek’e muhalefet milletvekilleri, “Zaten satmadığınız ne kaldı ki, elde avuçta ne varsa hepsini sattınız” karşılığını verdi.

Özelleştirme planı ne kadar gelir getirecek?

Bakan Şimşek, özelleştirme planının 2024 yılında 10 milyar lira gelir hedeflediğini söyledi. Ancak bu rakamın gerçekçi olmadığı eleştirileri de gündeme geldi. Zira geçmişte yapılan özelleştirmelerde hedeflenen gelirin çok altında kalındığı biliniyor. Örneğin 2019 yılında 12 milyar lira gelir hedefleyen özelleştirme programı sadece 5 milyar lira getirmişti. Ayrıca özelleştirmelerin uzun vadede kamu kaynaklarının israfına ve vatandaşların cebinden daha fazla para çıkmasına neden olacağı da iddia ediliyor. (Haber Merkezi)

Paylaş