Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bakteri, boğazda gri doku birikmesine neden olan bir toksin salgılar ve bu da yutma ve nefes alma sorunlarına yol açar. Sıcak iklimlerde, difteri hastası olan bir kişide iyileşmeyen ve gri dokuyla kaplanabilen cilt yaraları da gelişebilir. Bu tür difteri (kutanöz difteri olarak adlandırılır) bazen insanlar kalabalık ve sağlıksız koşullarda yaşadığında da görülür.
Difteri, temas ve hava yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Enfekte bir kişinin hapşırma, öksürme veya tükürme yoluyla yaydığı damlacıklar veya üzerinde bakteri bulunan bir şeye dokunmak, hastalığın başkalarına geçmesine neden olabilir. Enfekte kişide, belirtiler ortadan kalksa dahi, bakterinin vücuda alınmasından sonra altı haftaya kadar bulaşma devam edebilir.
Difteri tedavisi için iki yöntem vardır.
Difteri hastalığına karşı en etkili koruma yöntemi aşıdır. Difteri aşısı, bebeklik çağında 5’li karma aşı olarak bilinen ve bebeğin 2, 4, 6 ve 18. aylarında yapılan aşıdır. Daha sonra ise ilköğretim birinci sınıfta 4’lü karma aşı ve yine 8. sınıfta ise tetanoz difteri aşısı olarak uygulanır. Aşı ile korunmayan ve enfekte bir kişiyle yakın temasta bulunan herkes difteriye yakalanabilir. Difteri aşısı, hastalığın önlenmesinde %97 oranında etkilidir.
Difteri, önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen hala dünyanın birçok bölgesinde insan hayatını tehdit etmektedir. Bu nedenle, aşı takvimine uyulması, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve şüpheli belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulması önemlidir.
(SAİM TUNÇMAN)