Kuru buz, son yıllarda popülerliği artan bir malzemedir. Özellikle yemek sektöründe, profesyonel mutfaklarda, sunumlar sırasında estetik bir görünüm elde etmek için ya da soğutucu/dondurucu özelliğinden faydalanmak için tercih edilmektedir. Kuru buz, sıvı nitrojen ya da sıvı azot gibi isimlerle de bilinmektedir. Nitrojen gazının yoğunlaştırılmasıyla elde edildiğinden çok dikkatli bir şekilde kullanılması gereken bu malzeme, mutlaka ona özel olarak üretilmiş ekipmanlar kullanılarak, yine ona uygun koruyucularla kullanılması gereken bir üründür. Kuru buz, gıda endüstrisinden tutun da tıbbi uygulamalara, dünya üzerinde birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. Kuru buz, sis efekti oluşturmak ve hatta yangın söndürmek için dahi kullanılabilmektedir. Kuru buz hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için kuru buz nedir, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını araştırdık.
Kuru buz, karbondioksitin katı haline verilen addır. Bildiğiniz gibi CO2, dünya atmosferinde bulunan insanların nefes alırken, bitkilerin ise fotosentez yaparken kullandıkları gazdır. Bu kimyasal bileşik, kokusuz, tatsız ve renksizdir. Havanın yoğunluğundan 1,5 kat daha yoğundur. Yüksek basınç altında ve düşük sıcaklıkta opak beyaz katı bir hal alır. Bu haline kuru buz denir.
Kuru buzun kendisinin bir zararı bulunmamaktadır ancak yüzeyi çok soğuk olduğu için eldivensiz dokunmamak gerekir. Sadece kuru buz kullanacağımız zaman, bulunulan ortam çok iyi derecede havalandırılmış olmalıdır. Çünkü havadaki CO2 yoğunluğu çok önemlidir. %5’i geçerse yoğunluk, karbondioksit zehirli bir hale geçebilir. Bu gazdan katıya geçiş hali ve katıdan gaza geçiş hali bize birçok avantaj sağlamaktadır. Bu mükemmel bir özelliktir. Erimesi ile birlikte kaplayacağı bir hacim olmayacağından nakliye konteynırlarından rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca kauçuk sektöründe, bitkilerin taze tutulmasında, ve özellikle de son dönemde bazı yüzeylerin temizlenmesinde kullanılmaktadır. Temizlenecek yüzeye hızlı bir şekilde atılır ve tanecikler yüzeyden kontaminantları söker. Geride ise hiçbir şekilde zehirli gaz kalmaz.
Ancak evde kuru buz yapmak tehlikeli olabilir. Cilt yanıklarından patlamaya kadar birçok ciddi sorun yaşanabileceğinden, eğer daha önce hiç kuru buz yapmadıysanız ve buna uygun ekipmanlarınız yoksa evde kuru buz yapmamanız daha iyi olacaktır. Ayrıca kuru buz yapımında kullanılan yangın söndürme tüpünün içindeki karbondioksitin gıda sınıfına uygun olup olmadığını da bilmeniz gerekir. Eğer gıda sınıfına uygun değilse, kuru buzun gıda ile temas etmesi sağlığınızı tehlikeye atabilir. Bu nedenle kuru buz yapımı için profesyonel yardım almanız veya hazır kuru buz satın almanız tavsiye edilir.
Kuru buz, birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:
Kuru buz, birçok faydasının yanında bazı zararları da bulunmaktadır. Kuru buz, çok soğuk olduğu için cilt ile temas ettiğinde ciddi yanıklara neden olabilir. Bu nedenle kuru buz ile çalışırken mutlaka koruyucu eldiven, gözlük, maske gibi ekipmanlar kullanılmalıdır. Kuru buz, ayrıca havadaki oksijen seviyesini düşürerek, boğulma tehlikesi yaratabilir. Bu nedenle kuru buz ile çalışılan ortamın iyi havalandırılması gerekir. Kuru buz, ayrıca patlayıcı özelliklere sahiptir. Kuru buz, kapalı bir kapta bırakıldığında, basınç oluşturarak kaba zarar verebilir. Bu nedenle kuru buz, asla kapalı bir kapta saklanmamalıdır. Kuru buz, son olarak gıda ile temas ettiğinde, gıdanın tadını, kokusunu ve rengini değiştirebilir. Bu nedenle kuru buz, gıda ile temas ettirilmemeli veya gıda sınıfına uygun kuru buz kullanılmalıdır.
(SAİM TUNÇMAN)