Koruma Kurulu’nda neler oluyor?

Çanakkale girişine taşınan tarihi top, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün onayının olup olmadığı konusundaki gelişmeler kurulda görev değişikliğine yol açtı.

1304
Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Halil Uyar, tarihi top konusunun kamuoyunun gündemine gelmesinden hemen sonra görevden alınarak yerine Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdür Vekili İbrahim Demirci getirildi. Tarihi topun taşınmasıyla ilgili olarak kamuoyunda topun bir tarihi eser olduğu ve tarihi eserlerin korunması anlamında sorumluluğun Kültür Bakanlığı Koruma Kontrol Bölge Müdürlüğü’nde olması nedeniyle ortaya çıkan Koruma Kontrol Bölge Müdürlüğü’nün onayının olmadığı noktasındaki iddialar beraberinde bir dizi tartışma yarattı. Bu konuya ilişkin gazetemiz haber merkezi görevden alınan müdür ile birkaç kez temas etmesine rağmen konuya ilişkin bir açıklama alamamıştı.
 
Daha sonra yerine yeni göreve getirilen Müdür Vekili İbrahim Demirci ile yapılan iletişim sonrasında şunları söyledi: “Tarihi top, Çanakkale girişine gelmişse, izin olması gerekiyor. Çünkü, izinsiz hiçbir kamu, kurum ve kuruluş, kuruldan izin almadan böyle bir şey yapamaz. Ben daha yeni göreve başladım. Dolayısıyla tam net bir bilgim yoktur. Ancak, tarihi top oraya taşınmışsa kurul izni vardır diye düşünüyorum. Zaten kurul izni olmadan tarihi top oraya kesinlikle gelmez. Zaten Anayasa’nın 20. maddesinde belirtilir ki, taşınmaz kültür varlıklarının bulunduğu yerde korunmaları esastır. Ama zorunluluk arz ediyorsa, kurul izni karar alındıktan sonra devlet müzelerine taşınabilir. Böyle bir şey var.”
 
Haber merkezi olarak tarihi topun taşınmasıyla ilgili kurul izninin olup olmadığını sorduğumuz Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdür Vekili İbrahim Demirci; “Yok ben henüz bu konuya daha hakim değilim. Ben daha yeni başladım dün (23 Ocak) itibariyle, çünkü müdür bey görevden alındı. Yerine vekaleten ben bakıyorum. Ama tarihi top eğer taşınmışsa, kurul izni vardır diye düşünüyorum.”
 
Tekrar soruyoruz
Müdür Vekili olan İbrahim Demirci, topun taşınmasıyla ilgili kesin bir iznin koruma kurulu tarafından verildiği konusunda net bir açıklama yapamadığı için şimdi dikkatler tekrar topun Çanakkale girişine taşınması konusunda resmi iznin olup olmadığı boyutuna çevrildi.
Paylaş