havadurum

Kooperatif üreticilerinin eğitimi tamamlandı

Çanakkale’de bulunan toplam 258 üreticiye kooperatifçiliğin sürdürebilirliğini sağlamak için eğitim verildi. Pazartesiden cumaya kadar süren 40 saatlik eğitim verilen kooperatifler, bilirkişilerden eğitim alarak bilgilendirildi.

928

Çanakkale’de süt üreticiliği yapan 258 üretici, 5 gün boyunca devam eden 40 saatlik eğitim aldı. Kooperatifçiliğin sürdürebilirliğini sağlamak amacıyla düzenlenen eğitimde toplamda 258 üretici eğitim sürecinden geçti. 20 milyon ciroyu geçen kooperatifçilerin alması zorunlu olan eğitim tamamlandı.

Süt üreticilerine yönelik eğitim tamamlandı

Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, Çanakkale’de bulunan süt üreticilerinin alması zorunlu olan etkinlikten bahsetti. Kooperatifçilerin alması zorunlu olan 40 saatlik eğitimin tamamlandığını belirten Özkurnaz “Geçtiğimiz hafta içinde Pazartesi’den Cuma’ya kadar süren süreçte Kooperatiflerimiz 8 saat boyunca ders aldı. 8 saat ders karşılığında 5 gün boyunca 40 saat toplamda Kooperatifçilik Eğitimi altında eğitimi bilirkişilerden alıyorlar. Hocalarımız bu konuda Çanakkale Merkez, Biga ve Yenice ilçemizde toplam 258 üretici, kooperatifçi arkadaşımız eğitimden geçtiler. Ve bu eğitimlerin de alınması zorunlu. 26 Ekimde son bulacağı için 26’sından önce bizim de kooperatiflerimiz eğitimi almış oldular. Bu beş günlük süre içerisinde toplamda 40 saatlik bir eğitimden arkadaşlarımız geçti” ifadelerine yer verdi.

“Eğitimin alınması zorunlu”

20 milyon ciroyu geçen süt üretimi yapan bütün kooperatiflerin bu eğitimi almasının zorunlu olduğunu belirten Başkan Özkurnaz, 26 Ekim tarihine kadar alınması gereken eğitimin tamamlandığını ifade etti. Özkurnaz, “ Bakanlığın 20 milyon cirosu geçen kooperatiflere bunları alma zorunluluğu getirildi. Bu alınan eğitimin süreci 8 yıl. 8 yıl sonra yine eğitime tabii tutulacaklar. Bizim bölgemizde toplamda kooperatif sayımız oldukça çok. 285 köyde tarımsal kalkınma kooperatiflerimiz var. Burada toplamda 50 kooperatif 20 milyon ciroyu geçtiği için onlar 26 Ekime kadar eğitimi almak zorundalardı. O süreç içerisinde de 20 milyon ciroyu geçen süt üretimi yapan kooperatiflerimizin tamamına, 258 tane yöneticimize bu eğitimi verdik” dedi.

“Daha bilinçli üretici hedefleniyor”

Kooperatiflerin aldığı eğitimle daha bilinçli ve daha kaliteli süt üretimini sağlayan üreticiler olması için eğitimlerin devam ettiğini belirten Özkurnaz “Bundan sonraki süreçte, diğer kooperatiflerimizde süt fazlalaşırsa şayet veya süt fiyatları bugünkü şartlara göre ne durumda olacak? Bugünkü şartlarda 13 TL 80 kuruş, 14 TL, 15 TL’ye kadar biz süt fiyatlarını belirlemiş oluyoruz. Ancak yılda 20 milyon ciroyu geçecek bütün kooperatiflerimizde o eğitime tabii tutulacak ki kooperatifçiliğin sürdürebilirliğini sağlamak açısından. Bizler de birliğimiz olarak kooperatiflerimizin bütün bu eğitim ücretlerini de birliğimiz tarafından, Genel Kurul tarafından karşılanacağını düşünüyoruz. O anlamda kooperatiflerimiz de Türkiye’de en bilinçli, en kaliteli süt üreten bir il olmayı o özelliğimizi sürdürüyoruz” sözlerini kullandı.

(Esra Güller)

Paylaş