havadurum

Kış meyve ve sebzeleri Cuma Pazarında yerini aldı: İşte fiyatları ve faydaları

Çanakkale Cuma pazarında kış meyve ve sebzeleri yerini aldı. Kış mevsimi, soğuk havaların yanı sıra lezzetli ve sağlıklı meyve ve sebzelerin de tezgâhlarda yer aldığı bir mevsimdir.

1431

Kış meyve ve sebzeleri, hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de çeşitli hastalıklardan korunmak için önemli bir rol oynar. Peki, kış meyve ve sebzeleri nelerdir, nasıl tüketilmeli, Çanakkale Cuma pazarında fiyatları ne durumda? İşte kış meyve ve sebzeleri hakkında bilmeniz gerekenler…

Çanakkale Cuma Pazarı Foto Galeri

Çanakkale’de kurulan Cuma pazarındaki 1 Aralık Cuma günü fiyatları ise şu şekilde:


Sebzeler;

Salatalık 30, kabak 50, sivri biber 60, yeşil biber 30, kapya 50, patlıcan 30, börülce 60, barbunya 60, taze fasulye 60, karnabahar 20, pazı 15, pancar 30, havuç 20, lahana 50, pembe domates 50, kahvaltılık domates 25, istiridye mantarı 140, kültür mantarı 100, limon 10, sarımsak 120, bal kabağı 20, turp 20, pırasa 15, mor lahana tane 25, patates 20, soğan 20 TL…

Yeşillikler;

Brokoli 50, maydanoz 15, nane 12, roka 12, yeşil soğan 12, ıspanak 30 TL...

Meyveler;

Cennet Hurması 30, kestane 150, mandalina 20, nar 40, armut 50, kivi 50, avokado 30, greyfurt 20, ejder meyvesi 40 TL...

Kış Meyve ve Sebzeleri Nelerdir?

Kış mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler, C vitamini, potasyum, folat, demir, kalsiyum, lif gibi vitamin ve mineraller açısından zengin kaynaklardır. Bu besinler, vücudun direncini artırır, cilt sağlığını destekler, enerji verir ve sindirim sistemini düzenler. Kış mevsiminde tüketebileceğiniz meyve ve sebzeler şunlardır:

  • Elma: Lif, A ve C vitamini kaynağı olan elma, hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Elma, kan şekerini dengeler, kolesterolü düşürür, bağırsak hareketlerini artırır ve tokluk hissi verir.
  • Portakal, mandalina, greyfurt: Turunçgiller olarak adlandırılan bu meyveler, C vitamini açısından en zengin meyvelerdir. Bu meyveler, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur, kan dolaşımını iyileştirir ve cilt sağlığını destekler.
  • Nar: Folik asit, fosfor, selenyum, magnezyum ve A vitamini içeren nar, hem tane hem de suyu şeklinde tüketilebilir. Nar, antioksidan özelliği sayesinde hücreleri korur, iltihaplanmayı önler, kanı temizler ve kalp sağlığını korur.
  • Armut: Karbonhidrat, protein, yağ ve lif içeren armut, hem çiğ hem de haşlanarak tüketilebilir. Armut, sindirimi kolaylaştırır, ödem atılmasına yardımcı olur, bağışıklığı artırır ve kan basıncını düzenler.
  • Kivi: Potasyum, kalsiyum, sodyum gibi mineraller ile A ve C vitamini içeren kivi, hem çiğ hem de reçel şeklinde tüketilebilir. Kivi, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanı temizler, cilt sağlığını destekler ve kabızlığı önler.
  • Ayva: A ve B vitaminleri içeren ayva, hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Ayva, boğaz ağrısına iyi gelir, mide ve bağırsak sağlığını korur, kan şekerini dengeler ve kolesterolü düşürür.
  • Lahana: Kalsiyum, demir, potasyum gibi mineraller ile C vitamini içeren lahana, hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Lahana, mide ve bağırsak sağlığını destekler, bağışıklığı artırır, iltihaplanmayı önler ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Turp: Potasyum, E, A ve K vitaminleri içeren turp, hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Turp, kalp fonksiyonlarını ve kan basıncını dengeler, öksürüğü keser, karaciğer sağlığını korur ve idrar söktürür.
  • Brokoli-Karnabahar: Folik asit, C ve K vitaminleri içeren brokoli ve karnabahar, hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Bu sebzeler, antioksidan özelliği sayesinde hücreleri korur, kan şekerini dengeler, bağırsak sağlığını destekler ve kansere karşı korur.
  • Havuç: A ve B vitaminleri ile lif içeren havuç, hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Havuç, göz sağlığını destekler, sindirimi kolaylaştırır, kanı temizler ve cilt sağlığını iyileştirir.

Kış Meyve ve Sebzeleri Nasıl Tüketilmeli?

Kış meyve ve sebzeleri, taze ve yerel olarak tüketildiğinde daha fazla fayda sağlar. Bu besinleri, çeşitli yemek, salata, tatlı, reçel, komposto, meyve suyu gibi şekillerde tüketebilirsiniz. Ancak, meyve ve sebzeleri pişirirken veya sıkarken besin değerlerinin bir kısmının kaybolabileceğini unutmayın. Bu nedenle, mümkün olduğunca çiğ veya az pişmiş olarak tüketmeye özen gösterin. Ayrıca, meyve ve sebzeleri yıkamadan veya soyulmadan tüketmemeye dikkat edin. Meyve ve sebzeleri saklarken de yüksek nemli ortamlardan kaçının. Böylece, meyve ve sebzelerin bozulmasını ve küflenmesini önleyebilirsiniz.

Meyve ve sebzeleri taze tutmak için birçok yöntem vardır. İşte bazı öneriler:

  • Çilek, ahududu ve benzeri meyveleri buzdolabına koymadan önce, sirkeli su ile yıkayın. Bu yöntem, küflenmeyi önlemeye yardımcı olur.
  • Domatesleri buzdolabında saklamayın. Domatesler soğuğu sevmez ve lezzetlerini kaybederler. Domatesleri, açıkta kök kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirerek saklayın.
  • Marul, maydanoz, dereotu gibi yeşillikleri kağıt havlu ile sarın ve streç filmle kaplayın. Bu şekilde nemini koruyabilir ve daha uzun süre taze kalabilir.
  • Avokado, elma, muz gibi meyveleri kesildikten sonra limon suyu sıkarak oksitlenmeyi önleyebilirsiniz.
  • Patates, soğan, sarımsak gibi sebzeleri karanlık, serin ve havadar bir yerde saklayın. Patatesi soğanla yan yana koymayın, çünkü soğanın çıkardığı gaz patatesin çürümesine neden olur.
  • Kuşkonmaz, havuç, kereviz gibi sebzeleri bir bardak suyun içine dik olarak yerleştirin ve buzdolabında saklayın. Bu şekilde kurumalarını ve solmalarını engelleyebilirsiniz.
  • Meyve ve sebzeleri dondurarak da taze tutabilirsiniz. Ancak bunun için meyve ve sebzeleri yıkayıp kuruladıktan sonra küçük parçalara ayırmanız ve hava almayan bir kapta veya poşette saklamanız gerekir.

(Sevi Gözay Uğurlu)

Paylaş