havadurum

Kıbrıs Pasaport İstiyor Mu? Pasaport Şartı Kalktı MI?

Kıbrıs’a gitmek için pasaport gerekli mi sorusu, tatil planı yapanların merak ettiği konulardan biri. Kıbrıs’a giden Türk vatandaşlarına pasaport zorunluluğu kaldırıldı. Artık sadece kimlik kartı ile Kıbrıs’a giriş yapmak mümkün. Peki, Kıbrıs’a nasıl gidilir? Kıbrıs’a gitmek için hangi belgeler gerekiyor? İşte, Kıbrıs’a seyahat etmek isteyenlerin bilmesi gerekenler…

1424

Kıbrıs, Türkiye’nin yavru vatanı olarak bilinen, Akdeniz’in incisi bir ada ülkesi. Kıbrıs, hem doğal güzellikleri hem de tarihi ve kültürel zenginlikleri ile her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Kıbrıs’a gitmek için Türk vatandaşlarına herhangi bir vize şartı yok. Ancak, Kıbrıs’a gitmek için pasaport gerekli mi sorusunun cevabı, Kıbrıs’ın iki ayrı bölgeye ayrılmasından dolayı değişiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olarak ikiye bölünen adada, farklı giriş şartları uygulanıyor.

Kıbrıs’a Gitmek İçin Pasaport Gerekli mi?

Kıbrıs’a gitmek için pasaport gerekli mi sorusunun cevabı, hangi bölgeye gideceğinize bağlı. KKTC’ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarına pasaport zorunluluğu kaldırıldı. Artık sadece yeni tip kimlik kartı ile KKTC’ye giriş yapmak mümkün. KKTC, Türk vatandaşlarına 30 gün boyunca konaklama hakkı tanıyor. Eğer daha uzun süre kalacaksanız, KKTC İçişleri Bakanlığı’ndan ikamet izni almanız gerekiyor.

GKRY’ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarına ise pasaport zorunluluğu devam ediyor. GKRY, Türkiye’yi tanımadığı için Türk vatandaşlarına vize uyguluyor. Eğer GKRY’ye gitmek istiyorsanız, pasaportunuzun yanı sıra Schengen vizesi veya GKRY vizesi de almanız gerekiyor. GKRY’ye giriş yapmak için Larnaka veya Baf havaalanlarını veya Limasol veya Larnaka limanlarını kullanmanız gerekiyor. KKTC’den GKRY’ye geçmek isterseniz, sınır kapılarında pasaportunuzu ibraz etmeniz ve giriş çıkış formu doldurmanız gerekiyor.

Kıbrıs’a Nasıl Gidilir?

Kıbrıs’a gitmek için iki seçeneğiniz var: hava yolu veya deniz yolu. Hava yolu ile gitmek isterseniz, Türkiye’nin birçok şehrinden KKTC’nin Ercan Havaalanı’na direkt veya aktarmalı uçuşlar bulabilirsiniz. Uçuş süresi yaklaşık 1.5 saat sürüyor. GKRY’ye gitmek isterseniz, Larnaka veya Baf havaalanlarına uçabilirsiniz. Uçuş süresi yaklaşık 2 saat sürüyor.

Deniz yolu ile gitmek isterseniz, Mersin veya Taşucu limanlarından KKTC’nin Girne veya Gazimağusa limanlarına feribot seferleri bulabilirsiniz. Feribot yolculuğu yaklaşık 3 saat sürüyor. Alanya limanından da KKTC’ye feribot seferleri düzenleniyor. Feribot yolculuğu yaklaşık 2.5 saat sürüyor. GKRY’ye gitmek isterseniz, Limasol veya Larnaka limanlarına feribot seferleri bulabilirsiniz. Feribot yolculuğu yaklaşık 4 saat sürüyor.

Kıbrıs’a gitmek için pasaport gerekli mi sorusunun cevabı, Kıbrıs’ın iki ayrı bölgeye ayrılmasından dolayı değişiyor. KKTC’ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarına pasaport zorunluluğu kaldırıldı. Artık sadece yeni tip kimlik kartı ile KKTC’ye giriş yapmak mümkün. GKRY’ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarına ise pasaport zorunluluğu devam ediyor. GKRY, Türkiye’yi tanımadığı için Türk vatandaşlarına vize uyguluyor. Kıbrıs’a gitmek için hava yolu veya deniz yolu seçenekleri mevcut. Kıbrıs, hem doğal güzellikleri hem de tarihi ve kültürel zenginlikleri ile görülmeye değer bir ada ülkesi. Peki, siz Kıbrıs’a gitmek ister misiniz? Yorumlarınızı bizimle paylaşın.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş