Kediniz İçin Mama Değişimi Zamanı Geldi mi?

140

Tam ve dengeli bir beslenme kedilerin hem sağlıklı hem de konforlu bir yaşam sürebilmesi için kritik öneme sahip. Onlar için faydalı olduğu kadar lezzet beklentilerine de yanıt veren kedi maması bulmak ise her zaman düşünüldüğü kadar kolay olmuyor. Üstelik seçilen mamanın belli zamanlarda değiştirilmesi gerekliliği de gündeme gelebiliyor. Peki, kediler için mama değişimi zamanının gelip gelmediği nasıl anlaşılıyor? Kedilerde mama değişimi gerektiren durumlar hakkındaki detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Kedinizin Beslenme İhtiyaçlarını Anlamak

Kedilerde mama değişimi kararı vermenin en etkili ve en doğru yöntemi veteriner hekimlerin önerilerini takip etmek. Yine de kedilerin beslenme ihtiyaçları hakkında farkındalığa sahip olmak doğru seçimler yapmayı kolaylaştırabiliyor. Her ne kadar farklı ihtiyaçlara yönelik formüle edilen kedi mamalarındaki besin oranları değişiklik gösterse de kedilerin temel gereksinimleri aynı kalıyor.

Protein: Kediler zorunlu etçil hayvanlardır ve bu nedenle beslenmelerinde yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyarlar. Kaliteli bir kedi maması, yeterli miktarda protein içermelidir.

Yağlar: Kedilerin temel enerji kaynaklarından olan yağlar, aynı zamanda deri ve tüy sağlığı için de önemlidir. Omega-3 ve omega-6 gibi temel yani kedilerin dışarıdan alması gereken yağ asitleri, kedinizin parlak tüylere ve sağlıklı bir cilt yapısına sahip olmasına yardımcı olur.

Vitaminler ve Mineraller: Kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve genel sağlıklarını korumak için çeşitli vitaminlere ve minerallere ihtiyaçları vardır. Özellikle A ve E vitaminleri, cilt ve göz sağlığı için önemlidir.

Kedilerde Mama Değişimi Gerektiren İşaretler

Kedinizin yaşam evresinde ve yaşam tarzında değişiklikler meydana geldiğinde, beslenme konusunda veteriner hekiminize danışmanız atmanız gereken ilk adımdır. Kedinizin mamasını değiştirmeniz gerektiğini gösteren yaygın işaretler şu şekilde sıralanabilir:

Tüy Sağlığının Bozulması

Kedilerin cilt ve tüy sağlığının bozulması durumunda veteriner hekimler mama değişimi önerebilir. Esansiyel yağ asitleri açısından zengin mamalar, kedinizin cildini ve dolayısıyla tüylerini sağlıklı tutmak için önemli bir etkiye sahiptir Birçok kedi maması, cilt ve tüy sağlığını iyileştirmeyi amaçlar. Kedinizin tüylerini kısa sürede parlak ve canlı hale getirmek için omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içeren bir mama seçmeniz önerilebilir.

Hâlsizlik/Zayıflık

Kediniz yakın zamanda stresli bir olay yaşadıysa ya da hastalık veya ameliyat geçirdiyse, doğal olarak biraz yorgun olabilir. Bu gibi bir durumda antioksidan açısından zengin kedi mamaları doğru seçim olabilir. Antioksidan zengini kedi maması çeşitleri kedinizin iyileşmesini hızlandırmak için bağışıklık yanıtını güçlendirebilir ve kısa sürede eski enerjisine kavuşmasını sağlayabilir. Kediniz aniden hâlsizleştiyse ve iştahında azalma olduysa beslenme değişikliğine başvurmadan önce veteriner hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Yaşam Evrelerinin Değişmesi

Kedilerin yaşam evreleri değiştiğinde, beslenme ihtiyaçları da değişir. Yavru, yetişkin ve yaşlı kedilerin farklı enerji, protein ve vitamin gereksinimleri bulunur. Bu nedenle, kedinin yaşam evresine uygun mama ile beslenmesi, sağlığını ve genel yaşam kalitesini korumak için temel gereksinimlerdendir. Örneğin, yaşlı kediler için hazırlanan kedi mamaları genellikle daha az kalori, daha fazla lif ve bu yaşam evresine özgü eklem desteği ve antioksidanlar gibi takviyeler içerir. Benzer şekilde gelişimin muazzam bir hızla seyrettiği yavruluk dönemine özel kedi mamalarında da bol kalori, antioksidan, protein ve sağlıklı yağlar bulunur.

Kilo Artışı

Kedilerde kilo artışı dikkat gerektiren sinyallerden biridir. Fazla kilo kedilerde hareket azlığına, hareket azlığı daha fazla kilo almaya ve gerekli tedbirler alınmadığında kiloda meydana gelmeye devam eden artış obeziteye neden olabilir. Obezite birçok kronik hastalığı tetikleyebildiğinden kedilerin sağlığını belirgin ölçüde kötü etkileyebilir. Dolayısıyla kilo almaya başlayan kediler için mama değişimi gündeme gelir. Kedilerin sağlıklı kiloya erişmesine yardımcı olmak üzere formüle edilmiş kedi mamaları ile beslenmeleri yeniden planlanmalıdır. Daha aktif bir yaşam sürmeleri için harekete teşvik edilmeleri de eşit derecede önemli olacaktır.

Sindirim Problemleri

Kronik gaz, gevşek dışkı veya mide guruldaması gibi semptomlar kedilerde yiyecek intoleransı olduğunu veya kedinize verdiğiniz mamanın kalite düşüklüğünü gösteren unsurlardandır. Sindirim rahatsızlıkları, kedilerin hem sağlığını hem de yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu gibi bir durumda da veteriner hekim önerileri ile mama değişiminin yapılması en iyi çözüm olabilir.

Alerjik Reaksiyonlar

Alerjiler, kedilerde görülen yaygın sorunlardandır. Tüketilen besinler alerjiye yol açan birkaç olası nedenden sadece biridir. Nedeni ne olursa olsun alerjik bünyeye sahip kediler, maruz kaldıkları potansiyel alerjen miktarını azaltan mamalardan fayda görebilirler. Hâliyle alerji sorunu olan hassas kediler için kedi maması değişimi yapılması gereklilik olabilir. Benzer bir durum yaşayan kedi sahiplerinin veteriner hekim önerileri doğrultusunda hareket etmesi en doğrusu olacaktır.

Kedinizin Diyetini Nasıl Değiştirebilirsiniz?

Kedinizin diyetini değiştirmek önemli bir adımdır ve bunu dikkatlice yapmanız gerekir. Bu süreci kolaylaştırmak ve kedinizin alışma sürecini desteklemek için dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yeni kedi mamasına geçiş yaparken, kedinizin sindirim sistemini korumak için bu süreci yavaşça gerçekleştirmeniz önemlidir. Değişime kedinizin mevcut mamasına az miktarda yeni mamayı karıştırarak başlayabilirsiniz. Zamanla yeni mamanın miktarını arttırarak eski mamayı beslenmeden tamamen çıkartabilirsiniz. Bu süreç genellikle 7-14 gün arasında tamamlanmalıdır.
  • Kedinizin yeni mamaya alışması zaman alabilir. Bu süreçte sabırlı olun ve kedinizin tepkilerini gözlemleyin. Eğer kedinizin mide sorunları ya da başka rahatsızlıkları varsa geçiş sürecini birkaç gün uzatabilirsiniz.
  • Kedinizin yeni mamayı kabul edip etmediğini ve vücudunun buna nasıl tepki verdiğini izleyin. Yeni diyetine alıştıktan sonra enerji seviyelerinin nasıl değiştiğini, tüylerinin durumunu ve genel sağlık durumunu gözlemleyin. Eğer herhangi bir olumsuzluk fark ederseniz veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
(BÜLTEN)
Paylaş