Bayramiç Halkı, Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Kardeşliği ve Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından Çanakkale Cuma Pazarı’nda, Bayramiç Ziraat Odası’nın Truva Bakır İşletmeleri A.Ş. yönetim kurulu başkanı Kazım Cengiz’den bir ilaçlama dronu bağışı aldığına dair basın açıklaması düzenlenerek “Bayramiç Ziraat Odası’nın Çanakkale’nin tarımsal ve süt üretiminde potansiyelini görmezden gelip, bu potansiyele zarar verecek olan ve sicilini tüm Türkiye’nin bildiği bir maden şirketi ile bu denli yakın ilişkilere girmesi ve bağış kabul etmesini etik bulmuyoruz” ifadelerine yer verildi.
Bayramiç Halkı, Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Kardeşliği ve Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından Bayramiç Ziraat Odası’nın Truva Bakır İşletmeleri ile yakın ilişki içerisinde olduğu ifade edilerek “Binlerce çiftçinin, üreticinin üye olduğu, üyelerinden aidat alan ve ayrıca gelir kaynakları olan ve kamusal bir görev yapan Bayramiç Ziraat Odası’nın tarım alanlarını yok etmek isteyen, tarımsal sulara el koyacak olan, toprağı ve suyu zehirleyecek olan, Bayramiç’in Hacıbekirler ve Muratlar Köyü’nü haritadan silecek olan, yörenin tarımı için yaşamsal olan su kaynaklarına el koymayı planlayan bir maden şirketinden bağış alması, buna tenezzül etmesi ne kadar etik bir davranıştır? Koskoca Ziraat Odası’nın bir ilaçlama dronunu alacak kadar kaynak yaratamaması ne denli kabul edilebilir bir durumdur?” sözlerine yer verildi.
Halilağa Bakır Madeni Projesi’ne ve bölge halkının yaşayabileceği sorunlara yer verilerek “Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler ve Muratlar köyleri ile Çan’a bağlı Halilağa köyü sınırları içerisinde faaliyete geçmesi planlanan ve daha çok sayıda köyü etkileyecek olan Halilağa Bakır Madeni Projesi’ni daha önce dava ettik ve kazandık. Projeden vazgeçmeyen şirket, yeniden başvurdu. Yeni proje de aralarında dernekler ve yöre köylülerinin olduğu 100’e yakın davacı tarafından yeniden dava ettik. 5 Aralık’ta, Hacıbekirler Köyü yakınlarında proje alanında bilirkişi keşif yapılacak. Davayı bu kez de kazanacağımıza inanıyoruz. Henüz dava süreci devam ederken şirket Çevre Etki Değerlendirme Süreçlerinden kaçarak madene su sağlamak için DSİ ile yaptığı protokol kapsamında, gölet inşaatlarına ve Çan’ın can damarı olan Kocabaş Çayı’ndan su almak için kanal yapımı işlemlerine başlamış ve bu amaçla ağaç keserek ve arazi düzleyerek şantiye kurmuştur. Mahkeme kararı beklenmeden yapılan bu işlemler hukuka aykırıdır ve kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.
Cengiz Holding tarafından bölge halkına yönelik faaliyetlerden bahsedilerek; “Cengiz Holding’a ait olan Truva Bakır A.Ş.’nin kamuoyu yaratmak için daha önce yörede köylülere erzak kuponu dağıttığı, yemek organizasyonları yaptığı, köy muhtarlarını yanına almak için çeşitli geziler düzenlediği, kamunun yapması gereken altyapı işlerini yaptığı bilinmektedir. Şirket bu tür faaliyetleri ile bölgenin idam fermanı olan Halilağa Bakır Madeni Projesi için tepkileri sönümlendirmeyi, taraftar oluşturmayı amaçlamaktadır. Bayramiç Ziraat Odası’na yapılan bu bağış da bu faaliyetlerden birisidir. Bayramiç Ziraat Odası’nın Çanakkale’nin tarımsal ve süt üretiminde potansiyelini görmezden gelip, bu potansiyele zarar verecek olan ve sicilini tüm Türkiye’nin bildiği bir maden şirketi ile bu denli yakın ilişkilere girmesi ve bağış kabul etmesini etik bulmuyor, kurumsal kimliğine yakışmadığını düşüyor, kınıyor ve tüm üyelerinin onurunu düşünerek ilaçlama dronunu şirkete iade etmesini istiyoruz. Oda’nın bir drona ihtiyacı varsa, kaynak yaratamıyorsa, dilerlerse kendilerine kaynak yaratma konusunda yaşam savunucuları olarak destek vermekten mutluluk duyarız. Göz boyamalar bizi kandıramaz. Kazdağlarının üstü altından değerlidir!” ifadeleri kullanıldı.
(Esra Güller)