havadurum

Kaynaş, sempozyuma damga vurdu

TMMOB Çanakkale Koordinasyon Kurulu’nun düzenlediği Çanakkale 1. Kent Sempozyumu`nda kentin ekonomik ve kültürel değerleri masaya yatırıldı. Sempozyumun 4. oturumuna damgasını vuran Prof. Dr. Kenan Kaynaş; “Siz hiç çocuğunuza siyanürlü bir ürün yedirir misiniz?” dedi.

712
ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen 5.Oturumunda Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş Çanakkale`nin maden potansiyelini, Prof. Dr. Kenan Kaynaş Çanakkale`nin tarım potansiyelini ve Prof. Dr. Türker Savaş ise Çanakkale`nin hayvancılık potansiyelini anlattı.
 
“Siz hiç çocuğunuza siyanürlü bir ürün yedirir misiniz?”
Oturuma damgasını vuran Prof. Dr. Kenan Kaynaş Çanakkale tarımının tehdit altında olduğunu belirterek, metalik madencilik ve termik santral çalışmalarının bölge tarımını yok edeceğini söyledi. “ Siz hiç çocuğunuza siyanürlü bir ürün yedirir misiniz?” diyen Kaynaş: “Bırakın da zengin topraklarımız üzerinde, zengin üreticiler olarak kalalım” dedi.
 
“Biga sadece Türkler için değil, dünya için de çok önemli yeraltı kaynaklarına sahip”
Biga Yarımadasının genel ve ekolojik potansiyelini anlatan Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş jeolojik çeşitlilik bakımından Batı Anadolu`nun dünyada en çok altın üreten bölgelerden biri olduğuna dikkat çekti. M.Ö zaman diliminde bile Troia`da ciddi altın yatakları olduğunu belirten Yiğitbaş, 5000 yıl önce dahi bölgede kaynaklar bulunduğunu, geçirdiği onca araştırma ve aramaya karşın yine de potansiyelinin tükenmediğine dikkat çekti. Yiğitbaş Schliman`ınTroia`da hazine ararken ören yerini tahrip ettiğini belirterek, bulduğu hazineleri eşinin boynuna asarak fotoğrafladıktan sonra yurtdışına kaçırdığını belirtti. Yiğitbaş Biga`nın sadece Türkler için değil, dünya için de çok önemli yeraltı kaynaklarına sahip, kömür ve jeotermal açıdan zengin bir yer olduğunu belirterek, dünyanın çalışma sahası olduğunu kaydetti.
 
“Çanakkale 12 ilçesi ile yüksek tarım potansiyeline sahip”
Prof. Dr. Kenan Kaynaş ise panelde 1,5 yıl önce valilik tarafından hazırlanılması istenen master planından kesitler sunarak, Çanakkale`nin 12 ilçesi ile birlikte yüksek bir tarım potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Çanakkale`nin tek tip tarım ürünü değil, zengin ve birden fazla tarım ürün ve meyve yetiştirme konusunda elverişli ve nadir bir bölge olduğunu kaydeden Kaynaş 4 ayrı bölgede tarım arazileri olduğunu vurguladı. Gelibolu, Ayvacık, Biga ve sahil kesiminde ürünlerin yetiştiğine dikkatine çeken Kaynaş ilin Kazdağları`na kadar uzanan zengin bir toprak yapısı olduğunu belirtti. Tarımsal anlamda Çanakkale`de sulanan alanların oranının yüksek olduğuna işaret eden Kaynaş, sulama teknolojisinin gelişmiş olduğunu, meyvecilik, bağcılık ve zeytinciliğin köklü olduğunu belirtti.
 
“Çanakkale`de meyvecilik kültürü yok olmamalı”
Çanakkale`de oluşan meyvecilik kültürünün yok olmaması gerektiğine işaret eden Kaynaş, kentin büyük pazarlara yakın olmasının ise avantaj olduğunu belirtti.
 
“Çanakkale İstanbul`un mutfağı ya da bahçıvanı olacak”
Kaynaş: “Bugün Kocaeli, Yalova, Bursa gibi illerde ve Tekirdağ`da tarım bitti. Önümüzdeki 10 yılda Çanakkale değerlerini korursa İstanbul`un mutfağı ya da bahçıvanı olacaktır” dedi.
 
“Meyveleri mücevherat gibi taşımak gerekir”
Tarım`da ulaşımı anlatan Kaynaş : “Çanakkale`nin ulaşım ile ilgili dezavantajlı yönlerini acil çözümlemesi gerekmektedir. Meyvecilikte ulaşım önemlidir, ürünler naziktir. Meyveleri mücevherat gibi taşımak gerekir. O yüzden yollar yeterli ve kaliteli olmalıdır” dedi. Çanakkale`nin marka potansiyeline de değinen Kaynaş, Bayramiç beyazı, Lapseki kirazı, Lapseki şeftalisi, Bayramiç elması, Bozcaada Çavuşu, Yenice biberi birer markadır” dedi. Bölgenin milli parklar ve sit alanları kapsamında korunmasının organik tarım açısından önemli olduğunu kaydeden Kaynaş, üretici profiline de değindi. Çanakkale ve bölgesinde üreticinin yaşlı ve ataerkil baskı altında olduğunu belirten Kaynaş, yenilikçi olmadığını söyledi. ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız`a bir öneride de bulunan Kaynaş Çanakkale`de bir fide firması kurun, fideleri dışarıdan getirmeyin ve istihdam da yaratın” dedi. Kaynaş Çanakkale tarımının tehdit altında olduğunu belirterek, metalik madencilik ve termik santral çalışmalarının bölge tarımını yok edeceğini söyledi. “Siz hiç çocuğunuza siyanürlü b,r ürün yedirir misiniz?” diyen Kaynaş: “Bırakın da zengin topraklarımız üzerinde zengin üreticiler olarak kalalım” dedi. Çan`da son 10 yılda çam ağacı bile kalmadığına dikkati çeken Kaynaş, sanayici paraya doymaz, akşam olunca filtreler kapatılıyor. Evlerin çatıları bembeyaz çimento tozu. Bir gün Çan`da kül yığınları yüzünden bitki de kalmayacak. Geyikli ve civarındaki çimento fabrikası nedeniyle zeytinyağının kalitesi bozuldu ” dedi.
 
“Dünyada bir taraftan açlık varken, diğer taraftan obezite riski olması paradoks”
Prof. Dr. Türker Savaş ise Çanakkale`nin hayvancılık potansiyelini değerlendirirken, tarım ve hayvancılığın ayrılmaz olduğunu sorumluluklar açısından konunun irdelenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Savaş dünyada bir taraftan açlık varken, diğer taraftan obezite riski olmasının paradoks olduğunu belirterek, Çanakkale`nin Gökçeada, Yarımada, Ayvacık ve Çan gibi bölgelerinin hayvancılık açısından verimli olduğunu belirtti. Çanakkale`nin hayvancılık alanında sahip olduğu fırsatları Master Planı kapsamında açıklayan Savaş zayıf yönlerinin ise giderilmesi gerektiğini söyledi.
Paylaş