Kastamonu Simidi'nin Tarihi Nedir? Susamsız Simit Nasıl Yapılır?

Kastamonu simidi, Türkiye’nin en lezzetli yöresel ürünlerinden biri. Peki, Kastamonu simidi nasıl yapılır, tarihi nedir, neden coğrafi işaret aldı, fiyatı ne kadar? İşte, Kastamonu simidi hakkında merak edilenler…

946

Kastamonu, gastronomi alanında 812 çeşit yemeğiyle Türkiye’nin en zengin kentlerinden biri. Kastamonu’nun yöresel ürünleri ve lezzetleri de coğrafi işaret belgesi alarak kendini kanıtlamış durumda. Bu ürünlerden biri de Kastamonu simidi. Yaklaşık 400 yıllık bir tarihe sahip olan Kastamonu simidi, diğer adıyla kazan simidi, hem görüntüsü hem de tadıyla fark yaratıyor. Peki, Kastamonu simidi nasıl yapılır, tarihi nedir, neden coğrafi işaret aldı, fiyatı ne kadar? İşte, Kastamonu simidi hakkında merak edilenler…

Kastamonu simidi, coğrafi işaretli bir ürün. Üzüm ya da elma pekmezinde haşlanarak yapılan simit, çıtır çıtır bir lezzet sunuyor. Kastamonu simidi, enflasyonla mücadele çağırısına da katılarak yüzde 50 indirimli satılıyor. Şu anda Kastamonu’da sade simit 5 lira, susamlı simit 7,5 lira.

Kastamonu Simidi Nasıl Yapılır?

Kastamonu simidi, buğday unu, su, tuz ve yaş ekmek mayasının karışımdan yapılan hamurun, 20-25 dakika dinlendirilmesi, fitil haline getirilmesi, bağlama yapılması, içerisinde kaynar durumda elma pekmezli veya üzüm pekmezli su bulunan kazanda muamele edilmesi ve fırında pişirilmesi ile elde edilen yöresel bir üründür1. Kastamonu simidi, pekmezli suya batırıldığı için dışı çıtır, içi yumuşak bir yapıya sahiptir. Kastamonu simidi, susamsız veya susamlı olarak yapılabilir. Susamlı olanı daha çok tercih edilir.

Kastamonu Simidi Tarihi Nedir?

Kastamonu simidi, yaklaşık 400 yıllık bir tarihe sahiptir. Kastamonu simidinin tarihi, Kastamonu’nun Osmanlı Devleti’ne katılmasına dayanır. Kastamonu, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet, Kastamonu’ya geldiğinde, şehrin fırınlarını gezmiş ve burada yapılan simitleri çok beğenmiştir. Fatih Sultan Mehmet, simit ustalarını İstanbul’a götürmüş ve sarayda simit yapmalarını istemiştir. Böylece, Kastamonu simidi, saray mutfağının da bir parçası olmuştur. Kastamonu simidi, zamanla Anadolu’nun diğer bölgelerine de yayılmıştır.

Kastamonu Simidi Neden Coğrafi İşaret Aldı?

Kastamonu simidi, 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi almıştır. Coğrafi işaret, bir ürünün üretildiği bölge, yöre, alan veya ülke ile özdeşleşmesi ve bu yerlerden kaynaklanan nitelik, ün veya diğer özellikleri taşıması anlamına gelir. Kastamonu simidi, coğrafi işaret alarak, hem üreticilerin hem de tüketicilerin haklarını korumuş, hem de Kastamonu’nun tanıtımına katkı sağlamıştır. Kastamonu simidi, coğrafi işaret aldıktan sonra, daha çok talep görmeye başlamıştır.

Kastamonu Simidi Fiyatı Ne Kadar?

Kastamonu simidi, fiyatıyla da dikkat çekiyor. Kastamonu simidi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan enflasyonla mücadele çağırısına katılarak, yüzde 50 indirimli satılmaya başlanmıştır234. Kastamonu Valiliği ve Belediye Başkanlığı’nın koordinesinde yapılan çalışmalar sonucunda, Kastamonu’da simit üreticiliği yapan fırınlar, fiyatları düşürmüştür. Şu anda Kastamonu’da sade simit 5 lira, susamlı simit 7,5 lira. Normalde Kastamonu’da simit susamsız olanı 7,5 lira, susamlı olanı da 10 lira. Kastamonu simidi, hem lezzeti hem de fiyatıyla vatandaşların ilgisini çekiyor. Kastamonu simidi, günlük 25 bin civarında üretiliyor ve satılıyor.

Kastamonu simidi, Türkiye’nin en lezzetli yöresel ürünlerinden biri. Kastamonu simidi, hem tarihi hem de coğrafi işaretiyle kendini kanıtlamış bir ürün. Kastamonu simidi, enflasyonla mücadele çağırısına da katılarak, yüzde 50 indirimli satılıyor. Kastamonu simidi, hem lezzeti hem de fiyatıyla vatandaşların ilgisini çekiyor. Kastamonu simidi, Kastamonu’nun gastronomi alanındaki zenginliğinin bir göstergesi. Kastamonu simidi, denemeye değer bir lezzet.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş