havadurum

Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır? Karnabahar Turşusunun En Kolay ve Lezzetli Tarifler

Karnabaharın sağlığa faydaları saymakla bitmez Peki, karnabahar turşusu nasıl yapılır? Hangi malzemeler gerekir? Turşu suyu nasıl hazırlanır? Turşu ne kadar sürede olur? İşte, merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları ve en kolay ve lezzetli karnabahar turşusu tarifleri bu yazıda. 

2035

Karnabahar turşusu, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Karnabaharın sağlığa faydaları saymakla bitmez. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, kansere karşı korur ve kilo vermeye yardımcı olur. Peki, karnabahar turşusu nasıl yapılır? Hangi malzemeler gerekir? Turşu suyu nasıl hazırlanır? Turşu ne kadar sürede olur? İşte, merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları ve en kolay ve lezzetli karnabahar turşusu tarifleri bu yazıda.

Karnabahar Turşusu İçin Malzemeler

Karnabahar turşusu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

  • 1 adet karnabahar (büyük boy)
  • 1 baş sarımsak
  • 1 bardak üzüm sirkesi (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı turşuluk tuz (kaya tuzu)
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 3 bardak su
  • 5 adet nohut (her kavanoz için)
  • 1 adet kurutulmuş kırmızı biber (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu (isteğe bağlı)

Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır?

Karnabahar turşusu yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Karnabaharı parçalara ayırarak bir kap içerisinde yıkayın ve süzün.
  2. Sarımsakları soyun ve bütün halde veya dilimleyerek bir kaseye alın.
  3. Bir tencerede sirke, tuz, limon tuzu ve suyu karıştırarak eriyene kadar ısıtın. Kaynatmanıza gerek yoktur.
  4. Sterilize ettiğiniz kavanozların içerisine önce nohutları, sonra sarımsakları, karnabaharları ve isterseniz kırmızı biber ve kişniş tohumlarını yerleştirin.
  5. Üzerine geçecek kadar turşu suyunu ekleyin ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın.
  6. Kavanozları ters çevirerek oda sıcaklığında 10 gün hiç açmadan bekletin. Bu süre zarfında turşu mayalanacak ve rengi değişecektir.
  7. Turşu olgunlaştıktan sonra serin ve karanlık bir yerde saklayın. Buzdolabına koymadan önce birkaç gün oda sıcaklığında bekletmeniz lezzetini artıracaktır.

Karnabahar Turşusu Püf Noktaları

  • Karnabahar turşusu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar şunlardır:
  • Karnabahar turşusu yaparken kullanacağınız tuzun iri tuz olması gerekmektedir. Yemeklik ince tuzla yaptığınız zaman turşu çok kısa sürede eriyebilir.
  • Karnabahar turşusu yaparken kullandığınız suyun temiz içme suyu olması gerekmektedir. Musluk suyu klorlu olduğu için turşunun tadını bozabilir.
  • Kavanoza koyduğunuz nohutlar turşunun daha erken mayalanmasını sağlayacaktır. Nohut yerine üzüm veya kiraz sapı da kullanabilirsiniz.
  • Turşuyu açtıktan sonra buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Ayrıca turşu suyunu ara sıra kontrol ederek eksilirse tamamlamalısınız.
  • Turşunun daha lezzetli olması için sirke yerine elma sirkesi veya nar ekşisi de kullanabilirsiniz. Ayrıca turşuya farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Örneğin, karabiber, defne yaprağı, hardal tohumu, kereviz yaprağı, dereotu, maydanoz gibi.

Karnabahar Turşusu Kaç Kalori?

Karnabahar turşusu, düşük kalorili ve sağlıklı bir besindir. 100 gram karnabahar turşusu yaklaşık olarak 25 kaloriye denk gelmektedir. Karnabahar turşusunu diyet listenize rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Ancak tuz oranı yüksek olduğu için tansiyon hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir.

Karnabahar turşusu nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda buldunuz. En kolay ve lezzetli karnabahar turşusu tarifleri ile kış aylarında sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Karnabahar turşusunu salatalarınızın, çorbalarınızın, pilavlarınızın veya et yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!(Erhan Taylan)

Paylaş