havadurum

Kardelen; “Kelebekler özgürdür”

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Emine Kardelen, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kadına yönelik gerçekleştirilen her türlü şiddete tepki gösterdi.

605
Parti binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Emine Kardelen, bireylerin bedenleri ve hayatları üzerinde en yüksek düzeyde denetim kurarak rejimi inşa etmeye çalışan düzeni red ettiklerini söyledi. Kardelen; “1960 yılında Dominik Cumhuriyetinde katledilen ve dünya da “ Kelebekler” adıyla efsaneleşen Mirabel kardeşlerin anısına, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak anılmaktadır. Dünyanın dört bir köşesinde kadınlar bu günün anısına Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, şiddete ve savaşa karşı kadın dayanışmasını örgütlüyor ve seslerini yükseltiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar olarak diyoruz ki; yaşadıklarımız muhafazakârlaşmanın ve feodal yapının yanı sıra, 11 yıllık otoriter devlet anlayışının bir sonucudur. Günümüzde ileri sürülen “kursal aile” tezi her gün beş kadının eşi, sevgilisi veya herhangi bir yakını tarafından öldürüldüğü bir gerçektir. Bireyi; bedeninden kişiliğine kadar denetim altına alma ve terbiye etme arzusu ile kadınlarımız özde yasakçı, sözde uzun vadeli nüfus politikası hedeflerine kurban edilmek istenmektedir. Doğurganlık üzerine kurulan baskılar kız ve erkek aynı evlerde yaşadıklarında denetim altına alınmak istenmeleri, çocuk gelinlerin gittikçe artan sayılar, baskıcı iktidarın ve ideolojilerin ortak yanıdır. Bireylerin bedenleri ve hayatları üzerinde en yüksek düzeyde denetim kurarak rejimi inşa etmeye çalışan bu düzeni red ediyoruz” dedi.
 
“Yeter artık diyoruz”
“Hayata dair her konuda olduğu gibi Kadını da erkekle eşit görmeyen AKP ve hükümeti Kız–Erkek öğrenci ayrımı anlayışıyla da toplumu haremlik selamlıklığa bir adım daha yaklaştırmak istemektedir” diyen Kardelen; “Ülkemiz de %97 si şiddet gören biz kadınlar, toplumsal cinsiyetin, erkeği otorite, iktidar sahibi olmaya zorladığı, “namus” gerekçe edilerek yakını olan kadını öldürmesinin emredildiği bu topraklarda “şiddete karşı mücadele”nin sadece kadınların değil erkeklerinde sorumluluğu olduğuna AKP’nin bugüne kadar yaptıklarının bundan sonra yapacakları anlamını unutmadan hep birlikte Çanakkaleli kadınlar olarak da sindirilmiş sessiz çoğunluğun sesi olup yeter artık diyoruz. Ve demeliyiz de. Belleğimizi diri tutmak ve bize dayatılan bunca sorumluluğu altında ezilmemek için “Böyle gelmiş böyle gider” diyenlere karşı “Yeter Artık” diyen kadınların da yaşamlarını kendi yaşamlarımıza katıyoruz. Bizler kadına yönelik şiddete karşı verdiğimiz mücadelede, sevgiyi örgütlemek amacıyla “Kelebekler Özgürdür” diyoruz. Kadınlar için özgürlük ve adalet Cumhuriyet Halk Partisi’nin yerel ve genelde iktidar olması ile gelecek” şeklinde konuştu.
Paylaş