havadurum

Karamürsel'de balıkçıların ağlarını Türk sanat müziği eşliğinde onarıyorlar

Karamürsel'de limanda ağ onaran iki eski balıkçı, denize olan tutkularını anlattı. İhsan Dönmez ve Hüsnü Özdeniz, yıllarca gırgır teknelerinde çalıştıktan sonra balıkçılığı bırakmış ancak denizden kopamamış.

985
Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde, Türk sanat müziği eşliğinde balıkçılara ağ onaran iki eski balıkçı, limanın emektarları olarak tanınıyor. İhsan Dönmez ve Hüsnü Özdeniz, yıllarca gırgır teknelerinde tayfa olarak çalıştıktan sonra balıkçılığı bırakmış ancak denizden kopamamış. Her gün limana gelerek balıkçılara ağ yapma ve tamir etme hizmeti veriyorlar.

"Ağ tamiri tam emekli işi"

Karamürsel ilçesi Ereğli Mahallesi, Marmara Bölgesi'nin en büyük toptan su ürünleri satış noktalarından biri olarak biliniyor. Limanda yüzlerce balıkçı teknesi bulunuyor. Bu teknelerin ağları ise limanın emektarları olan İhsan Dönmez ve Hüsnü Özdeniz tarafından onarılıyor. İhsan Dönmez, 1980 yılından bu yana balıkçılık yaptığını, 2005 yılına kadar gırgır teknelerinde tayfa olarak çalıştığını anlattı. Ağ işlerini sonradan öğrendiğini belirten Dönmez, "Şimdi Ereğli Limanı'nda ağ tamiri yapıyorum. Bu iş tam emekli işi." dedi.

"İki çocuğumu da balıkçılıkla okuttum"

Dönmez, balıkçılık yaptığı zamanlarda çok güzel paralar kazandığını, denizde çok keyifli günler geçirdiğini ancak zorlandığını da söyledi. Balıkçılıktan emekli olduğunu ifade eden Dönmez, "İki çocuğum var, onları balıkçılıkla okuttum. Denize çıkmayı özlüyorum. Bir defa misafir olarak gittim. Çok mutlu oldum. Denizin tutkusu çok başka." diye konuştu.

"Benim zamanımda balık çoktu"

Hüsnü Özdeniz de 1992 yılından bu yana balıkçılık yaptığını, 1995-2000 yıllarında gırgır teknelerinde çalıştığını dile getirdi. Özdeniz, "Benim zamanımda gırgır balıkçılığı çoktu. İstanbul Küçükçekmece açıklarında eskiden çok sayıda palamut avladık. O zamanlar balık çoktu." dedi.

"Türk sanat müziği dinleyerek ağ onarıyorlar"

Özdeniz, üç çocuğundan birinin vefat ettiğini, bu işin sülale mesleği olduğunu ve işini çok sevdiğini söyledi. İhsan Dönmez ve Hüsnü Özdeniz, limanda Türk sanat müziği dinleyerek ağ onarıyorlar. Balıkçılara hem yardım ediyorlar hem de sohbet ediyorlar. Limanda tanınan ve sevilen iki emektar, denize olan sevgilerini hiç kaybetmiyorlar.
(AA)
Paylaş