havadurum

Kanal İstanbul İmar Planı İptal Edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan ve askıya alınan Kanal İstanbul'un imar planına itiraz etti. İBB, planın iptali için yargıya başvurdu. İBB'nin başvurusu üzerine İstanbul 11. İdare Mahkemesi, planın iptaline karar verdi.

730

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 15 Temmuz 2021'de onayladığı ve bir ay süreyle askıya çıkardığı İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabı için hazırlanan imar planına itiraz etti. İBB'nin itirazı üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, söz konusu imar planı değişikliğiyle ilgili itirazı zımnen reddetti. Bunun üzerine İBB, imar planının iptali için yargıya başvurdu.

Geri Dönülemez Zararlar Ortaya Konuldu

İBB'nin başvurusunda, plan değişikliklerinin haksız ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek, İstanbul'un tarım topraklarına, orman alanlarına ve su havzalarına geri dönülemez zararlar vereceği vurgulandı.

İdare Mahkemesinden İBB'ye Destek

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İBB'nin itirazını haklı bularak imar planını iptal etti. Mahkeme kararında, plan değişikliklerinin şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uygun olmadığına hükmedildi.

Belirsizlikler ve Eksiklikler Ortaya Konuldu

Kararda, dava konusu revizyon imar planı değişikliklerinde nüfus tespitinin belirsizliği ve eksikliklerin bulunduğu belirtildi. Ayrıca, değişen yol güzergahına bağlı olarak genişleyen ve yeni önerilen donatı alanları hakkında yatırımcı kurum ve kuruluşlarının görüşlerine dair bilginin eksik olduğu ifade edildi.

İBB'nin Kanal İstanbul'a ilişkin diğer yargı süreçleri devam ediyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) davası da Danıştay'da görülüyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş