Kadın şiddetine balonlu protesto

Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinlikte bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü`nde kadına yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla balon uçurdu.

882
 
Cumhuriyet Meydanı`nda kadınların bir araya geldiği etkinlik renkli görüntülere sahne olurken, erkekler de etkinliğe katılarak kadınlara destek verdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan etkinliğe Belediye Başkan Vekili Fatma Sağlam Olcaytu, Baro Başkanı Bülent Şarlan, il genel meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, dernek temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı. Ellerindeki dövizlerle kadına yönelik her türlü şiddeti protesto eden kadınlar, etkinliğin sonunda ise gökyüzüne balon uçurarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü`ne dikkat çektiler.
 
 
“Tüm dünyada kadınlar şiddet görmekte”
Etkinlikte konuşan ELDER Kadın Derneği Meclisi Başkanı Fatma Erdoğan; şiddetin boyutlarının değişmekle birlikte tüm dünyada kadınların şiddet gördüğünü belirterek; “53 yıl önce bugün üç kız kardeşin Dominik`te diktatör Trujilloya karşı verdikleri özgürlük mücadalesinde tehdit olarak algılanıp tecavüz edilerek öldürüldükleri gündür. 1981 yılında bir araya gelen Latin Amerika Kadın Kurultayının 1999 yılında ise Birleşmiş Miletlerin kadına şiddetle mücadale günü olarak belirledikleri gündür. Bugün kadınlara yönelik yapılan şiddettin nedenlerine ve sorunlarına yönelik farkındalık oluşturma günüdür. Bugün sadece kadınların değil kızı, annesi, kızkardeşi, kızarkadaşı şiddet gören erkeklerin de farkında olması ve şiddetle mücadale etmesi gereken bir gündür. Şiddetin boyutları değişmekle birlikte tüm dünyada kadınlar şiddet görmekte. Bugün bütün dünya kadınları kendi ülkelerinde şiddete yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Kadına şiddet "kadının fiziksel bütünlüğünü, bireysel özgürlüğünü ve temel insan haklarını tehdit eden her türlü şiddeti "kapsar. Kadının bir insan olduğu, temel insan haklarına sahip olduğu, kendi bedeni üzerinde kendinin söz sahibi olması gerektiği unutulmamalıdır. Toplum olarak kadına şiddetin arkasında neden olarak gösterilen eğitimsizlik, yoksulluk, kültürel yapının değişmesi için hep beraber hareket etmemiz gerekmektedir. Şiddet sadece hukuksal kurallarla, sadece eğitimle, sadece iyileştirilen ekonomiyle düzeltilemeyecek kadar komplike bir durumdur. Ailede başlayan eğitimler toplum içerisinde pekiştirilerek devam etmelidir. Bütün kurum ve kuruluşlar üzerlerine düşen sorumluluğun farkında olarak şiddeti tetikleyen unsurların farkında olup bunları meşrulaştırmama konusunda duyarlılık göstermelidirler. 21. Yüzyılda hala şiddet eğilimi devam ediyorsa hepimiz suçluyuz. Ebeveyn olarak, toplum olarak, eğitmen olarak, medya olarak, hükümet olarak, muhalefet olarak. Bunun farkında olarak işbirliği içerisinde multidisipliner çalışmak için bizler buradayız. Sizlerde bizimleyseniz şiddete karşı birkez daha hayır diyelim mi?” dedi.
 
Uluşal; “Şiddetin her biçimine hayır!”
Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal ise; “25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günüdür. Biz kadınlar barış kültürünü oluştururken "kadına yönelik erkek şiddetinin her biçimine hayır!" diyoruz. Şiddet: fiziksel-cinsel-ekonomik-psikolojik olarak zarar verme ve cinsiyete dayalı her türlü eylemdir. Erkek şiddeti: fiziksel-cinsel-psikolojik hasara neden olan ve yalnızca kadın olmaları nedeniyle onların özgürlüğü ve onurlarını görmezden gelen bir davranış olarak tanımlanmaktadır. Kültürel-ekonomik-duygusal faktörlere dayalı hiçbir neden bunu haklı çıkaramaz. Dünyada; kız çocukları, engelli kadın ve engelli kız çocukları, yerlerinden edilmiş, çatışmalardan kaçan mülteci, göçmen kadınlar ve kız çocukları, yaşlı kadınlar dünyada kadına yönelik şiddet açısından daha yüksek risk altında olan ve ayrıca korunmasına gerek bulunan kadınlardır. 1980`lerden bu yana ülkemizde etkin ve güçlü olan kadın hareketleri; hem STK alanında, hem de akademik alanda ürettikleri bilgiyle kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konularına kamuoyunda kayda değer bir farkındalık yarattı. Gelenek ile namus cinayetleri arasındaki algılarda o sıkı bağı kopartmak, farklı coğrafyalarda yaşayan pek çok kadının hayatına mal olan veya olma riski taşıyan, bir erkek şiddeti olduğunu gözler önüne serdi” diye konuştu.
 
“Erkek şiddetinin sona ermesi için her türlü çalışmaya varız”
Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak erkek şiddetine karşı tüm kurum ve kuruluşlarla her türlü çalışmada yer alacaklarını ifade eden Uluşal şu şekilde konuştu: “Kadın hareketinin takip ettiği kadın davaları, kadınların öznelliklerinde yaptıkları vurgu, hem kurumsal hem de toplumda var olan kadın haklarına ve kadına yönelik şiddete dair algıyı ve yaklaşımı değiştirmiştir. Bunu yaparken hem Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunda yapılan değişikliklerde etkin bir rol oynadı, hem de cinsiyete dayalı şiddetin toplumsal ve ailesel sebep ve sonuçlarını çizerek ortaya koydu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kadın hareketi ile kadına karşı ayrımcılığın kaldırılması doğrultusunda önemli yasal değişiklikler oldu. Kadına karşı yapılan eşitsizliğin birey ve toplum olarak farkında olmak, bunlara yönelik çözüm yöntemleri geliştirmek önemlidir. Kadınlar için sığınak, sosyal ve ekonomik destek politikaları geliştirmek ve alınabilecek önlemler açısından kurum ve kuruluşlar arası iş birliği de önemlidir. Bu bağlamda bizler Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak erkek şiddetine karşı tüm kurum ve kuruluşlarla her türlü çalışmaya varız ve destekliyoruz. Ailede ve toplumda barış kültürü için Çocuk Gelinlere ve Çocuk Annelere hayır diyoruz!” Yapılan basın açıklamalarının ardından etkinlik balonların uçurulmasıyla sona erdi.
Paylaş