Jack Sparrow Türk mü? Jack Sparrow nereli

13458

Jack Sparrow Türk mü?

Jack Sparrow Türk mü? Bu soru, Karayip Korsanları film serisinin sevilen karakteri Jack Sparrow’un gerçek hayattaki ilham kaynağının kim olduğuyla ilgili merak edilen bir konudur. Bu yazıda, Jack Sparrow’un hangi korsandan esinlendiği, hangi ülkede yaşadığı ve gerçek hikayesinin ne olduğu gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Jack Sparrow Türk mü? Bu soru, Karayip Korsanları film serisinin sevilen karakteri Jack Sparrow’un gerçek hayattaki ilham kaynağının kim olduğuyla ilgili merak edilen bir konudur. Bu yazıda, Jack Sparrow’un hangi korsandan esinlendiği, hangi ülkede yaşadığı ve gerçek hikayesinin ne olduğu gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Jack Sparrow’un Türk olmadığını ancak Akdeniz’de faaliyet gösteren İngiliz asıllı bir korsan olan John Ward’dan etkilendiğini öğrenebilirsiniz.

Jack Sparrow Türk mü?

Jack Sparrow hangi korsandan esinlendi sorusunun cevabı ise John Ward olarak verilebilir. John Ward, 16. yüzyılın sonunda ve 17. yüzyılın başında Akdeniz’de faaliyet gösteren İngiliz asıllı bir korsandı. Ward, İngiltere’de yoksul bir ailede doğduktan sonra balıkçılık ve denizcilikle uğraşmış, daha sonra İspanyollara karşı savaşan yarı korsanlardan (privateer) biri olmuştu. İngiltere-İspanya savaşı bittikten sonra işsiz kalan Ward, Fransız bir ticaret gemisini ele geçirerek tam anlamıyla korsanlığa başlamıştı. Ward, Akdeniz’e giderek Tunus’ta Osmanlı Dayısı Kara Osman’ın himayesine girmiş ve Yusuf Reis adını almıştı. Ward, Osmanlı donanmasına katılarak pek çok başarı kazanmış ve zenginleşmişti .

Jack Sparrow karakterinin yaratıcıları olan Ted Elliott ve Terry Rossio, Jack Sparrow’u yaratırken John Ward’un hayatından ilham aldıklarını açıklamışlardır. Ayrıca, Jack Sparrow’u canlandıran Johnny Depp de rolüne hazırlanırken John Ward’un hikayesini okuduğunu söylemiştir.

Jack Sparrow Hangi Ülkede Yaşıyor?

Jack Sparrow hangi ülkede yaşıyor sorusunun cevabı ise Karayipler olarak verilebilir. Karayipler, Atlantik Okyanusu’nda yer alan bir ada grubudur. Karayipler, 16. yüzyıldan itibaren Avrupa devletleri arasında sömürge rekabetine sahne olmuş ve pek çok korsana ev sahipliği yapmıştır.

Jack Sparrow karakteri de Karayipler’de yaşayan ve faaliyet gösteren bir korsandır. Filmlerde görüldüğü üzere, Jack Sparrow’un gemisi Siyah İnci (Black Pearl) Karayip adalarını dolaşmakta ve çeşitli maceralara atılmaktadır. Jack Sparrow’un en çok uğradığı yer ise Tortuga adasıdır. Tortuga adası, Karayipler’de Haiti’nin kuzeyinde yer alan ve korsanların sığınağı olarak bilinen bir adadır.

Jack Sparrow Gerçek Hikayesi Nedir?

Jack Sparrow gerçek hikayesi nedir sorusunun cevabı ise tam olarak bilinmemektedir. Zira, Jack Sparrow karakteri tamamen kurgusal bir karakterdir ve gerçek hayatta yaşamış bir korsan değildir. Ancak, Jack Sparrow karakterinin yaratıcıları olan Ted Elliott ve Terry Rossio, Jack Sparrow’un geçmişi ve kişiliği hakkında bazı ipuçları vermişlerdir. Buna göre, Jack Sparrow’un gerçek hikayesi şöyle özetlenebilir :

  • Jack Sparrow, 1690 yılında İngiltere’de doğmuştur. Babası Edward Teague, Karayip Korsanları Konseyi’nin başkanı ve Korsan Kodu’nun yazarıdır. Annesi ise bilinmemektedir.
  • Jack Sparrow, 13 yaşında denize açılmış ve ilk gemisi Barnacle’ı almıştır. Daha sonra Kraliyet Donanması’na katılmış ve Teague adını kullanmıştır. Ancak, bir gemi kazasından sonra donanmadan ayrılmış ve korsanlığa başlamıştır.
  • Jack Sparrow, Siyah İnci’yi ilk olarak Wicked Wench adlı geminin kaptanıyken görmüştür. Wicked Wench, Doğu Hindistan Şirketi tarafından kiralanmış bir gemiydi. Jack Sparrow, gemiyi köle ticaretine karşı kullanmış ve şirketin düşmanı olmuştur. Şirketin yöneticisi Cutler Beckett, gemiyi ateşe vermiş ve Jack Sparrow’u idam etmek istemiştir. Ancak, Jack Sparrow Davy Jones ile bir anlaşma yaparak gemiyi kurtarmış ve Siyah İnci adını vermiştir.
  • Jack Sparrow, Siyah İnci’yi 13 yıl boyunca yönetmiştir. Ancak, bir gün eski dostu Hector Barbossa tarafından isyan edilerek gemiden atılmıştır. Barbossa ve mürettebatı, Aztek altınından yapılmış lanetli bir hazineyi çalmış ve iskelete dönüşmüştür. Jack Sparrow ise Siyah İnci’yi geri almak için yemin etmiştir.
  • Jack Sparrow’un maceraları Karayip Korsanları film serisinde anlatılmaktadır. Bu filmlerde, Jack Sparrow Siyah İnci’yi geri almak, Davy Jones ile olan anlaşmasını bozmak, Karayip Korsanları Konseyi’ni toplamak, Ölülerin Sandığı’nı bulmak, Dünyanın Sonu’na gitmek, Gençlik Çeşmesi’ni aramak gibi pek çok olaya karışmıştır.

    Karayip Korsanları Barbossa Türk mü?


    Karayip Korsanları film serisinde Jack Sparrow’un rakibi olan Barbossa karakterinin Türk olduğu iddiası, filmin ilk bölümü olan "Siyah İnci’nin Laneti"nde geçen bir sahneden kaynaklanmaktadır. Bu sahnede, Barbossa’nın gemisindeki korsanlardan biri, “Türklerden daha iyi kılıç kullanıyoruz” diye bağırır. Bu replik, bazı izleyiciler tarafından Barbossa’nın Türk olduğu şeklinde yorumlanmıştır.

    Ancak, bu iddia doğru değildir. Zira, Barbossa karakterinin yaratıcıları olan Ted Elliott ve Terry Rossio, Barbossa’nın İngiliz asıllı olduğunu ve korsanların “Türklerden daha iyi kılıç kullanıyoruz” demesinin sadece bir espri olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, filmin yönetmeni Gore Verbinski de Barbossa’nın Türk olmadığını doğrulamıştır

    (Esra Güller)

Paylaş