Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını, “Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz” sözleriyle açıkladı. Çanakkale OLAY Gazetesi’nden Sevi Gözay Uğurlu’nun haberine göre; Kamu İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin, alınan kararı değerlendirerek, “Kuruluşu yanlıştı, kapanışı da bir o kadar yanlış.” dedi.
İkinci öğretimin geçmişinden bahseden Şahin, “1993-1994 yılında ilk defa ikinci öğretim kuruldu. Kurulmasındaki hedef; üniversite sayısı az, öğrenciler sayısı fazlaydı ve öğrenciler dışarda kalıyorlardı. Normal üniversite sınavına girip tercih edemeyen öğrenciler ikinci öğretimi tercih edebiliyorlardı çünkü puanı biraz daha düşüktü ve bu öğrencilerden harç parası alınıyordu. Paranın bir kısmı, üniversitenin giderlerini bir kısmı da derse giren hocalara veriliyordu.” şeklinde konuştu.
Sendika olarak ikinci öğretime ve eğitimin paralı olmasına karşı olduklarını aktaran Şahin, “Eğitim, kamusal bir iştir. Eğitim herkesin hakkıdır. Peki, ne oldu neden kapandı? Türkiye’nin her yerinde üniversiteler açıldı, bir sürü memur alındı.1993 yılında yurtdışına bin öğrenci gönderiliyordu merkezi bir sınavla. Fakat oraya giden öğretim üyelerinin birçoğu daha sonra 2016 yılında FETÖ’cü oldukları gerekçesiyle meslekten atıldı. Aslında bir FETÖ organizasyonuyla kuruldu. O zamanlar yurtdışına gönderdiler sonrada burada üniversitelere profesör olarak yerleştiler. Yurtdışında eğitim alırken onlara 5 yıl boyunca maaş yatıyordu ve geldiklerinde birikmiş maaşlarıyla ev araba aldılar ve devletin önemli makamlarına yerleştiler ve üniversitelerin çoğalmasının bir nedeni buydu.” dedi.
Şahin, “2016 yılında darbe oldu ve öğretim görevlilerinin yarısını meslekten attılar ve derse girecek kimse kalmayınca doçentlik sınavını yazılı sözlü yapmayalım, kriterleri düşürelim dediler ve önüne geleni doçent profesör yaptılar. İkinci öğretime karşıyız ve kapatılmasına da… Niye sorun olarak görülüyoruz? Çünkü kuruluşu yanlıştı, kapanışı da bir o kadar yanlış. Biz bilimsel parasız eğitime karşıyız. Kapansa tamam ama gerekçe şu; kuruluşta üniversite az, öğrenci fazlaydı. Şimdi ise kaydolan öğrenci geliyor. Artı öğrenci umutsuz karamsar bakıyor. Öğrenci gelmeyince öğretim görevlisi maaşını harçtan veriyordu. Bu sefer öğrenci yok ve maaşı karşılanmıyor. Kapatılmasının tek nedeni ekonomi… Önceden öğretim görevlileri, ikinci öğretim derslerine girip maaş almak için adeta birbirleriyle kavga ederlerdi.” ifadelerine yer verdi.
Şahin, kararın şu anlık devlet üniversiteleri için geçerli olduğunu ancak 1-2 sene içerisinde özel üniversitelere de düzenleme gelebileceğini söyledi. Mevcut öğrencilerin eğitimlerine devam edeceğini belirten Şahin, “Yeni kontenjanlar açılıyor daha önce 80 bin ikinci öğretim öğrencisi vardı bu sene kimse alınmayacak. Öğretim görevlilerine, ‘yurtdışına kongrelere gideceksiniz’ deniyor ve bunların giderleri karşılamıyorlar. Böyle olunca öğretim görevlileri mağdur duruma düşüyor ve maddi sıkıntı yaşıyorlar. Bundan dolayı bir ek ders arayışına giriyorlar.” şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)