Çanakkale'nin tarımsal potansiyelini artırmayı hedefleyen "İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması" projesi, ilk meyvelerini vermeye başladı. Hasata; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, ZMO Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri ve teknik personelleri, Köy Muhtarı, Basın Kuruluşları ve üreticiler katıldı.
20.02.2024'te imzalanan protokol ile başlayan projede, kadın çiftçilerin öncülüğünde süs bitkileri üretimi için önemli adımlar atıldı. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği'nin desteğiyle solidago, cipsofilla ve statis gibi bitki çeşitleri üretilmeye başlandı. 14 Mayıs 2024'te Dünya Çiftçiler Günü'nde fideler toprağa ekildi ve üreticilere ÇOMÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından eğitim verildi. Haziran ayında düzenlenen teknik gezilerle üreticiler, farklı bölgelerdeki üretim sistemlerini yakından inceleme fırsatı buldu. 23 Ağustos 2024'te gerçekleştirilen hasat töreninde, ilk çiçekler toplanırken, aynı zamanda 10.000 kasımpatı fidesi de toprakla buluşturuldu. Bu önemli etkinlikle, projenin ilk hedefi başarıyla tamamlanmış oldu.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan: “Bu proje yalnızca bölgedeki kadınların güçlenmesine değil, aynı zamanda Çanakkale'nin tarımsal ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacaktır. Süs bitkileri üretimi, hem iç pazarda hem de ihracatta yüksek talep gören bir sektördür. Bu proje sayesinde Çanakkale, bu potansiyeli değerlendirerek tarımsal üretim çeşitliliğini artıracak ve yeni gelir kaynakları oluşturacaktır” dedi.
Haberin fotoğrafları için tıklayın
(ERHAN TAYLAN)