havadurum

Havaalanı, “Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu’na kavuştu...

Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve hava tahminlerinde yüzde doksanların üzerinde başarılı neticeler elde eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, uçuş güvenliği için yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatları ile daha güvenilir uçuşlar için Çanakkale Havaalanı da Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ)’na kavuştu.

842
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yürüttüğü çalışmalar neticesinde uçuş güvenliğine önemli katkılar sağlayacak olan Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonunu (H-OMGİ) Çanakkale Havalimanına kurarak işletmeye aldı. Yürütülen program çerçevesinde bütün ülkeyi kapsayan meteorolojik gözlem ağının genişletilmesi ve farklı sektörlere sunulan meteorolojik ürün ve hizmetlerin kalitesinin artırılması maksadıyla Bakanlık çalışmalarına devam ediyor.Çanakkale Havalimanı’nda yürütülen uçuculuk faaliyetlerinin daha güvenli ve daha ekonomik olarak gerçekleştirilmesi için meteoroloji ofisi 7 gün 24 saat nöbetçi personel sistemiyle destek hizmeti veriyor. MGM, Türkiye genelinde gözlem ağını genişleterek başta ulaştırma olmak üzere bütün sektörlere verdiği hizmetlerin kalitesini artırmak için sürekli, doğru, güvenilir ve zamanında gözlem verisi elde etmek gayesiyle çalışmalarını sürdürüyor.
 
MGM, bin 279 adet Gözlem Ağı ile hizmet veriyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye çapında 70 havaalanında meteorolojik hizmet veriyor. Bu havalimanlarından 42 adedi sivil maksatlı, 17 adedi askeri maksatlı kullanılmakta olup, 11 adedi ise sivil-asker müşterek kullanılıyor. 2015 itibarıyla gözlem ağının son durumu ise şu şekilde; Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu 1080, Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu 66, Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu 75, Meteoroloji Radarı 11, Seyyar Meteoroloji Radarı 1, HF-Deniz Radarı 2, Yüksek Atmosfer Gözlem İstasyonu 8, Seyyar Yüksek Atmosfer Gözlem Sistemi 1 ile Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi 35 olmak üzere toplamda 1.279 adet ağdan oluşuyor.
 
Meteorolojik hizmetler, MGM tarafından kesintisiz veriliyor
MGM’nin ülkemizdeki tüm havaalanlarında, uçuculukta vazgeçilmez olan meteorolojik hizmeti kesintisiz verebilmek için meteoroloji ofisleri bulunuyor. Ülke genelinde hizmet veren meteoroloji ofisleri, uçakların iniş-kalkış ve uçuş güzergâhları için gözlemler yaparak, tahmin ürünleri hazırlıyor ve ilgililere sunuyor.
Paylaş