Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım, beldenin tarihinin ve kültürel değerlerini anlattığı bir sosyal medya paylaşımında bulundu. Paylaşımla beraber Gümüşçay hakkında öğrendiğimiz bilgiler işte şu şekilde:
Gümüşçay Beldesi, Biga’nın kuzeydoğusunda yer alıyor ve 10 bin 347 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Beldenin kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, etrafında yapılan kazılarda bulunan lahit mezarlar ve tarihi eserler, bölgenin eski çağlardan beri yerleşim yeri olduğunu gösteriyor.
1994 yılında Çanakkale Müze Müdürlüğü’nce yapılan kazılarda, Pers dönemine ait Didymoteikhos antik kenti kral ve kraliçelerine ait lahit mezarlar ortaya çıkarıldı. Beldenin adının, antik dönemde “İkizhisar” anlamına gelen Didymoteikhon’dan geldiği düşünülüyor. Osmanlı döneminde ise belde, “Güvercinli” adıyla anılmaktaydı.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Gümüşçay’dan “Şirin evleri, geniş bahçeleri ve mamur bir kasaba” olarak bahsediliyor. Çarşısı ve pazarıyla ticaretin canlı olduğu belirtilen belde, Osmanlı döneminde kadısı ve sipahisi olan önemli bir yerleşim yeri olarak biliniyordu.
Beldede bulunan Nasuh Çelebi Camisi, 1. Mahmut döneminde, Rumi 1750 yılında inşa edilmeye başlanmış. Caminin hemen yanındaki mezarlıkta Osmanlıca yazılı mezar taşları ve Çelebizade ailesine ait mezarlar dikkat çekiyor.
Gümüşçay’ın ekonomisi, verimli topraklarından dolayı tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Belde sınırları içinde yer alan DEMKO Salça Fabrikası, özellikle domates üretiminde bölgeye büyük katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra antik Adresteia ve Didymoteikhos kentlerinin burada bulunması, Gümüşçay’ın tarihsel önemini artırıyor.
Gümüşçay, 1947 yılında belediye statüsü kazandı; ancak kısa bir süre sonra bu statü kaldırıldı. İki yıl sonra, 1949 yılında tekrar belediye statüsü kazanan Gümüşçay, günümüzde İğdelik ve Cumhuriyet Mahallesi olmak üzere iki mahalleden oluşuyor. Ayrıca Marmara Denizi sahilinde yer alan Deniz Atı Sitesi, düzenli bir yerleşim alanı olarak beldenin cazibesini artırıyor.
(HABER MERKEZİ)