havadurum

GMKA’dan proje destek çağrısı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, yeni bölge planının 2014 yılında devreye gireceğini belirterek; “Hedefimiz 2023`te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmiş güçlü Türkiye`ye, güçlü destek veren bir bölge olmaktır” dedi.

258
Gündoğan, Çanakkale Ticaret Borsası`nda düzenlenen 2012 yılı proje destek çağrısı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bütçenin 16 milyon lira olduğunu söyledi. Bütçede geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 civarında bir artış olduğunu, bunun istedikleri oran olmadığını belirten Gündoğan; “Gönül isterdi ki bunun çok daha fazlasını verebilelim. Ama yerelden özellikle de belediyelerden almamız gereken payları alamıyoruz. Bölgemizde 87 belediye var ve bize borcu olmayan belediye sayısı sadece 13” diye konuştu.
 
“Turizm, tarım ve sosyal kalkınma çağrımızda kullandıracağımız toplam kaynak 44 milyon lirayı bulmaktadır. Bunları, eş finansman miktarlarıyla birleştirdiğimizde 80 milyon liralık bir kaynağı, bölgemizde harekete geçirmiş, yatırıma dönüştürmüş oluyoruz” diyen Gündoğan, daha önce destek verilmeyen tarım sektörünü de, “Tarıma dayalı sanayi” adı altında destekleme fırsatı bulduklarını anlattı. Turizmin Çanakkale için önemli olduğunu, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda bu konuda da çağrıya çıktıklarına işaret eden Gündoğan, sosyal konulara destek verme kararlılıklarının ise devam ettiğini dile getirdi. Dezavantajlı grupların desteklenmesi, sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerinin niteliğinin yükseltilmesinin önemine değinen Gündoğan, bu projelerin önemine değinerek; “Çok büyük miktarlarda özel sektöre verdiğimiz desteği kimse duymuyor. Ama bazen bir okulda daha düşük miktarlarda, cüzi kaynaklarla verdiğimiz desteklerle çok güzel işler yapılıyor. Bunlardan vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Bunları mümkün olduğu kadar devam ettireceğiz ve şu an itibarıyla bütçemizin yaklaşık yüzde 31 küsuru sosyal desteklere ayrılmış durumda” şeklinde konuştu.
 
Ajansın, yürürlükte olan 2010-2013 bölge planının önümüzdeki yıl miadını dolduracağını ve yeni bölge planın 2014 yılında devreye gireceğini belirten Gündoğan, plan hazırlıklarına şimdiden başladıklarını söyledi. Gündoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlçe ilçe gezeceğiz ve toplantılar yapacağız. Yereldeki bilgiye hedefleri tespit etmeyi istiyoruz. Ziyaretler anketler görüşmeler olacak, çeşitli kaynaklardan faydalanılacak. Sonuçta hazırladığımız taslak bölge planını Ankara`ya göndereceğiz. 2014 de, ülkemizinde yeni bir plan dönemine başlayacağını düşünürsek, ulusal hedeflerimizle örtüşen vizyonla hareket etmemiz, 2023 hedeflerine paralel bir vizyonla hareket etmemiz gerekmektedir. Hedefimiz, 2023 de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmiş güçlü Türkiye`ye güçlü destek veren bir bölge olmaktır. Biz bunu gerçekleştirebileceğine kaniyiz. Her ilçemizin kendisine göre potansiyeli var.”
Paylaş