Fahri müfettiş olmak isteyen vatandaşlar, başvuru şartlarını ve sürecini merak ediyor. Fahri müfettişlik, polis, jandarma ve trafik zabıtasının dışında karayolu denetimine özel olarak seçilen sivil şahısların yaptığı bir görevdir. Fahri müfettişler, trafik kurallarına uymayan sürücülere ceza yazma yetkisine sahiptir. Peki, fahri müfettiş nasıl olunur? Başvuru şartları nelerdir? Maaş alıyorlar mı? İşte detaylar…
Fahri müfettiş olabilmek için, aşağıdaki şartları taşıyan kişiler, dilekçelerine gerekli belgeleri ekleyerek ikamet ettikleri il valiliğine bizzat müracaat edebilirler:
Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
Başvuru yapan adaylar, Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda, müfettiş olmasında sakınca görülmeyenler, Emniyet Genel Müdürünün teklifi ile İçişleri Bakanının onayına sunulur. Onay işlemini müteakip, ilgili valiliklere sonuçları iletilir ve EK-2’de gösterilen “Fahri Trafik Müfettişi Kimlik Belgesi” düzenlenerek verilir.
Fahri müfettişler, yaptıkları görev karşılığında herhangi bir maaş almazlar. Ancak, görevlerini yerine getirirken kullandıkları araçların yakıt giderleri, Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden karşılanır. Ayrıca, fahri müfettişler, görevlerini yaparken kendilerine verilen özel kıyafet ve ekipmanları kullanmak zorundadırlar.
Fahri müfettişler, trafik kurallarına uymayan sürücülere, aşağıdaki ihlallerden dolayı ceza yazabilirler:
Fahri müfettişlik sistemi, 1997 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle başlamıştır. O günden bu yana, fahri müfettiş sayısı her yıl artmaktadır. 2019 yılında, fahri müfettiş sayısı 30 bini aşmıştır. 2020 yılında ise, fahri müfettiş sayısının 35 bine yaklaşacağı tahmin edilmektedir. Fahri müfettişler, trafik güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
(SAİM TUNÇMAN)