havadurum

Ezine Peyniri, AB Coğrafi İşaret Tescili ile Yeni Bir Döneme Giriş Yaptı

Çanakkale, Türkiye'nin peynir ihracatında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Ezine Peyniri, Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret Tescili alarak Çanakkale'nin ikinci, Türkiye'nin ise 18. ürünü oldu. Bu önemli gelişme, Türkiye'nin peynir ihracatında yeni bir ivme yaratması bekleniyor.

1089

Çanakkale'nin gururu Ezine Peyniri, AB Coğrafi İşaret Tescili alarak Türkiye'nin peynir ihracatında önemli bir yer edindi. Bu tescil, Türkiye'nin AB tarafından tescillenen ilk peyniri olma özelliğini taşıyor ve ülkemizin peynir zenginliğini uluslararası alanda daha da tanıtacak.

Çanakkale'de Coğrafi İşaret Sayısında Yeni Bir Rekor

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Ezine Peyniri'nin AB tescili ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin peynir ihracatında önemli bir artış öngördüklerini belirtti. Çanakkale'nin AB tescilli ürün sayısını artırmayı hedefleyen Gider, şu ana kadar 14 ürüne coğrafi işaret aldıklarını ve bunlardan sadece Bayramiç Beyazı'nın AB tarafından da tescillendiğini hatırlattı. Ezine Peyniri ile birlikte Çanakkale'nin AB tescilli ürün sayısının ikiye çıktığını vurgulayan Gider, 14'te 14 yaparak tüm ürünlerine AB tescili almayı amaçladıklarını belirtti.

Türk Peyniri Avrupa Pazarında Daha Fazla Tercih Edilecek

Ezine Peyniri'nin AB tescili, Türkiye'nin peynir cenneti olmasına rağmen dünya pazarındaki etkinliğini artırma potansiyelini de beraberinde getiriyor. Ayhan Gider, Türkiye'nin dünya peynir pazarındaki 200 milyon dolarlık payının, sahip olunan zenginlik ve ülke gücü göz önüne alındığında, yeterli olmadığını belirtti. Ezine Peyniri'nin AB tescili ile birlikte Türk peynirlerinin uluslararası standartlarda tanınmasının sağlanacağını ve Avrupa pazarında daha fazla tercih edileceğini öngördü.

Sürdürülebilir Başarı İçin Standartlar Korunacak

Gider, AB tescili sayesinde korunan standartların, sürdürülebilir bir başarıyı getireceğini vurguladı. Ezine Peyniri'nin Paris, Berlin ve Roma gibi Avrupa şehirlerinde market raflarında yer alması ve tercih edilmesinin, Türkiye için büyük bir gurur kaynağı olacağını belirtti.

(Erhan Taylan)

Paylaş