DGS Taban Puanı Nedir?

271

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), üniversitelerin ön lisans programlarından mezun olan veya mezun olma aşamasında olan öğrencilerin katılabileceği, ÖSYM tarafından düzenlenen çoktan seçmeli bir sınavdır. Bu sınava girerek lisans programlarına geçiş yapmak isteyen adaylar başvuruda bulunmalıdır. Başvurular, meslek yüksekokulları veya açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile aynı yılın son sınıfında olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını tamamlamış öğrenciler tarafından yapılabilir. Güncel DGS taban puanları için tıklayınız.

İki yıllık meslek yüksekokulları veya ön lisans programlarında eğitim gören binlerce öğrenciye, lisans programlarına devam etme fırsatı sunan merkezi sınav, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) olarak bilinir. Bu sınav, toplamda 120 sorudan oluşur ve öğrencilerin muhakeme yeteneklerini ölçer. DGS'de başarılı olan öğrenciler, aldıkları puanlara göre tercih yapabilirler. DGS ile geçiş yapılabilecek bölümler, ÖSYM tarafından yayımlanan DGS Kılavuzu'nda detaylı olarak belirtilmiştir. Öğrenciler, ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar, iki yıllık eğitimleriyle ilgisi olmayan veya ÖSYM tarafından tercih edilebileceği belirtilmeyen lisans programlarını seçemezler.

DGS'yi Kazandıktan Sonra Kaçıncı Sınıftan Başlarım?

DGS'yi kazanan öğrencilerin hangi sınıftan başlayacağını üniversite yönetimi karar vermektedir. Fark derslerinin az olması açısından mezun olunan ön lisans programına en yakın lisans programı seçilmelidir. Üst sınıftan kredi alarak, erken mezun olabilme şansına sahiptir. Bazı üniversiteler DGS'den kazanan öğrencileri üçüncü sınıftan başlatabilmektedir. DGS taban puanları 2025 için tıklayınız.

DGS Puan Hesaplama Şartı Nedir?

Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. Yani en az bir Sözel ve bir de sayısal netiniz bulunmak zorundadır. DGS taban puanlarını görmek için tıklayınız.

(BÜLTEN)
Paylaş