ÇTB 2022-2026 Dönemi Ağustos ayı, 23 sayılı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Birol Çetin başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ve Meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ÇTB’nin faaliyetleri ile üye talep ve önerilerinin görüşüldüğü toplantıda, tarımda yeni üretim sezonu ve yüksek maliyetler, planlı tarımsal üretim modeli ve bitkisel üretim destekleri, işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması, tarıma yönelik yapısal reformlar, orman yangınları, lisanslı depoculuk, elektronik ürün senetleri, ürün ihtisas borsaları, ürün piyasası aracı kurumları gibi konular da ele alındı.
Toplantının açılışında konuşan ÇTB Meclis Başkanı Birol Çetin, Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarına değinerek, duyduğu üzüntüyü ifade etti. Çetin “Yüksek sıcaklıklar, kurak koşullar ve kuvvetli rüzgârların birleşimiyle ilimizde meydana gelen Orman yangınları ve hemen ardından İzmir, Bolu ve Manisa’da yaşanan yangınlar nedeniyle binlerce hektar orman yok oldu, alevler yerleşim alanlarına ulaştı ve birkaç köyün boşaltılmasına yol açtı. Şiddetli rüzgârlar ve kurak koşullar bu yangınların kontrol altına alınmasını son derece zorlaştırdı ve birçok ilde yaygın yıkıma yol açtı. Yangından etkilenen ve zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” dedi.
ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise toplantıda yaptığı konuşmada borsanın Ağustos ayı faaliyetleri ve devam eden projeleri hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.
Deniz, "Öncelikle geçtiğimiz günlerde birçok ilimizde aynı anda görülen orman yangınları içimizi acıttı. Yanıp kül olan aslında sadece ormanlarımız değil aynı zamanda nefesimiz ve geleceğimiz. Yangın tehdidinin daha fazla arttığı şu günlerde orman yangınlarına karşı herkesi daha fazla duyarlı ve tedbirli olmaya davet ediyorum. Yaşanan yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
Abdullah Deniz; Ağustos ayı içerisinde yayımlanan bir kararla, uygulanması istenen enflasyon muhasebesi hakkında da açıklama yaparak, “2024 yılında uygulamaya alınan enflasyon muhasebesi firmalarımıza ilave yük getirecek” dedi. Başkan Deniz yaptığı açıklamada "Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar işletmeleri kâr ediyor gibi gösteriyor ancak bu sanal bir durum. Malınızı sattığınız fiyattan bile yerine koyamıyorsunuz. Bu durumda bırakın kâr etmeyi, sermaye her geçen gün erimeye devam ediyor" diye konuştu. Deniz, işletmelerin içinde bulunduğu zor koşullar göz önünde bulundurularak, bu konunun firmaları rahatlatacak bir şekilde, ilave vergi yükü olmadan, iş dünyasının da görüşleri alınarak, yeniden değerlendirilmesini beklediklerini dile getirdi.
LİSANSLI DEPOCULUK GELİŞİYOR
Lisanslı depoculuk sisteminin Türkiye'de son yıllarda önemli bir gelişme gösterdiğini belirten Başkan Abdullah Deniz, “Mevcut durumda ülkemizde toplam 17,3 milyon ton kuruluş kapasitesine sahip 217 lisanslı depo faaliyet gösteriyor. Bu depoların toplam lisans kapasitesi 11,6 milyon ton. Kuruluş izni alarak lisans almayı bekleyen ya da kuruluş başvurusu yapmış 10,7 milyon ton kapasitesinde 278 lisanslı depo da faaliyet izni almak için çalışmalarını yürütüyor. Tüm bu yatırımlar tamamlandığında ise toplam 28 milyon ton kapasiteye sahip 494 depo faaliyette olacak" ifadelerinde bulundu.
(HABER MERKEZİ)