"Demokratik bir sendika yasası"
KESK Çanakkale Şubeler Platformu, Toplu İş Sözleşmesi görüşmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK adına konuşan dönem sözcüsü Bülent Barın, TİS görüşmelerine dair taleplerini dile getirerek; "Demokratik bir sendika yasası için derhal çalışmalara başlanmasını, istiyoruz" dedi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanları, Toplu İş Sözleşme görüşmelerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü imzalı yazıda "KHK ile ihraç edildikleri" gerekçesiyle katılamayacaklarının belirtilmesinin ardından, yapılan görüşmeler neticesinde TİS görüşmelerine katılım sağlayabildiler. KESK adına konuşan dönem sözcüsü Bülent Barın Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulunarak; "Temmuz'da bakanlığa ilettiğimiz toplu sözleşme taleplerimizi bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
"Veto konulan yöneticilerimiz görüşmeye katılmışlardır"
TİS görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan KESK Dönem Sözcüsü Bülent Barın; "Konfederasyonumuz 1 Ağustos'ta başlayacak olan Toplu Sözleşme görüşmelerine katılacak temsilcilerimizi 14 Temmuz 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirmiş ve Toplu Sözleşme taleplerimizi 24 Temmuz'da yaptığımız açıklama sonrası bakanlığa teslim etmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü imzalı Konfederasyonumuza gelen yazı ile 2019 yılındaki 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde olduğu gibi Konfederasyonumuz heyetinde yer alan Eş Genel Başkanlarımızın "KHK ile ihraç edildikleri" gerekçesi ile Toplu Sözleşme görüşmelerine katılamayacağı bildirilmiştir. Kaldı ki bugün TİS görüşmelerine katılmalarına 'veto konulan' yöneticilerimiz gerek Bakan düzeyinde ve gerekse de bürokratlar düzeyinde çok sayıda görüşmeye katılmışlardır. Bugün Bakanlık yetkilileri ısrarlı talebimiz neticesinde bu hatadan geri dönüldüğünü belirtmiştir" ifadelerini kullandı.
"Çalışmalara başlanmasını istiyoruz"
Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine ilişkin taleplerini bir kez daha paylaşmak istediğini dile getiren Barın; "Temmuz'da bakanlığa ilettiğimiz toplu sözleşme taleplerimizi bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyoruz; en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını, en düşük emekli maaşının temmuz 2023 itibari ile net 15 bin TL'ye çıkarılmasını, her ne ad altında olursa olsun aldığımız tüm ek ödemelerin emekli aylığımıza yansıtılmasını, vergi matrahına esas tutarın yıllık yüzde 15'i geçmeyecek şekilde düzenlenmesini, alınacak vergi diliminin %15'te sabitlenmesini, asgari ücret kadarının vergiden muaf tutulması uygulamasının kalıcı hale getirilmesini, konutu olmayan tüm kamu emekçilerine barınma hakkı kapsamında lojman sağlanmasını, bu gerçekleşinceye kadar kira yardımı yapılmasını, verilen sözlerin tutularak kamuda işe alımlarda ve görevde yükselmelerde mülakatın derhal kaldırılmasını, tüm kamu emekçileri ve emeklilerine 3600 ek göstergenin verilmesini, tüm çalışanların 0-6 yaş arası çocukları için işyerlerinde nitelikli ve ücretsiz hizmet verecek kreşlerin açılmasını, işyerlerinde kadına yönelik her tür ayrımcılık, şiddet, taciz ve mobbinge karşı gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve uygulanmasını, evrensel sendikal normlara uygun, grevli toplu sözleşme hakkımızı teminat altına alan demokratik bir sendika yasası için derhal çalışmalara başlanmasını istiyoruz" dedi.
(Atilla Akın)