DEHB nedir? DEHB neden olur? DEHB belirtileri nelerdir?

DEHB, bilinen adıyla Dikkat Eksikliği ve Hiperaktive Bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

2145

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), tüm dünyada çocukluk çağında görülen en yaygın görülen nöropsikiyatrik gelişim bozukluklarından biridir. DEHB'nin görülme sıklığı kültürel farklılıklar ve sosyoekonomik düzey gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir ve genel olarak yaygınlığı erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha yüksektir.  “DEHB ne demek?”, “DEHB neden olur?” ve “DEHB belirtileri nelerdir?” gibi soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz…

DEHB nedir?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) beyindeki bazı kimyasal maddelerin işleyişindeki farklılıklar nedeniyle oluşan bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB olan çocukların dikkat süreleri kısa ve odaklanma güçleri düşük olduğu için hiperaktivite belirtileri de gösterirler.

DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu), çocuğun sahip olduğu hiperaktiviteye bağlı olarak farklı şekillerde hareket etmesine neden olabilir. Örneğin; hiperaktivitesi olan çocuklar diğer çocuklara göre arkadaş edinmekte zorlanabilirler. Bu hastalığa sahip çocukların diğer çocuklara oranla konsantre olmaları ve olaylar karşısında verdikleri tepkiler oldukça farklıdır. Öğretmenlerinin sordukları sorulara parmak kaldırmadan direkt cevap verebilir.

DEHB Neden Olur?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, çevresel, genetik ve nörolojik faktörlerin bir araya gelmesi ile oluştuğu düşünülür. Bu faktörler beyindeki kimyasal maddelerin işleyişindeki farklılıklara ve beyindeki sinir ağlarındaki değişikliklere yol açarak DEHB semptomlarına neden olabilir. Genetik özellikler DEHB gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. Ebeveynlerinden biri DEHB olan çocukların bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğa neden olan faktörler aşağıdaki listedeki gibi olabilir.

  • Düşük doğum ağırlığı
  • Olumsuz ekonomik şartlar
  • Çocukluk döneminde beyin hasarı
  • Gebelikte annenin sigara içmesi
  • Gebelikte annenin uyuşturucu kullanması
  • Gebelik sırasında maruz kalınan toksinler
  • Annenin gebelikte bazı ilaçları kullanması
  • Beyinde bazı kimyasal maddelerin (dopamin, norepinefrin ve serotonin gibi) düzgün işlev göstermemesi
  • Beyindeki sinir ağları arasındaki sinyal iletiminin bozulması

DEHB belirtileri nelerdir?

DEHB belirtileri dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olmak üzere 3 ana kategoride toplanabilir. Görülebilen semptomlar, yaş, cinsiyet ve bireysel özelliklere göre değişmekle birlikte genelde 12 yaşından önce başlar ve günlük hayatı ciddi derecede etkiler.

Dikkat Eksikliği İle İlişkili Belirtiler:

Kolayca dikkatin dağılması

Görevleri tamamlamakta zorlanmak

Detayları gözden kaçırmak

İşleri düzenlemede ve sırayla yapmakta güçlük

İşleri başlatmada veya bitirmede zorlanmak

Dinleme konusunda güçlük

Bir işi bitirmeden diğer işlere geçmek

Hiperaktivite İle İlişkili Belirtiler:

Fazla hareketli olmak

Sessizce durmakta zorlanmak

Sabırsız olmak

Dik oturmada zorlanmak

Hareket etmeden uzun süre kalamamak

Gereksiz yere konuşmak

Sürekli olarak el veya ayaklarını oynatmak

Koşma veya tırmanmaya eğilimli olmak

Dürtüsellik İle İlişkili Belirtiler

Bekleme sırasında zorlanmak

Başkalarının sözünü kesmek ve düşünmeden konuşmak

Davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket etmek

Tehlikeli durumlarda risk alma eğiliminde olmak

İlişkilerde sıkça sorun yaşamak

DEHB tedavisi nasıl olmalıdır?

DEHB, çocuklarda görüldüğü gibi erişkinlerde de görülebilir. Çocuklarda hiperaktive kısmı yoğunlaşırken, erişkinlerde bu dikkat eksikliği olarak görülebilir. DEHB tedavisi, kişinin semptomlarına, yaşına, genel sağlık durumuna ve bazı diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Kişinin, psikiyatrik destek alarak tedavi yöntemini izlemesi gerekmektedir.

Paylaş