Daha yapılmadan istatistiklere girdi!

Çanakkale Boğazı`nda yapılması planlanan "Çanakkale geçiş köprüsü"nün dünyanın en uzun 4`üncü asma köprüsü olacağı ileri sürüldü.

765
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "2023 yılı hedeflerinde Çanakkale geçiş köprüsü de var. Bunun projesini yaptık. Detaylı proje çalışması yapılıyor. Güzergah belirlendi. Önümüzdeki yıllarda gündemimize gelecek." ifadelerini kullanmıştı. Dünyanın en uzun 4`üncü asma köprüsü olacak Çanakkale Boğaz Köprüsü, toplam uzunluğu 433 kilometre olan Tekirdağ Çanakkale- Balıkesir Otoyol Projesi`yle birlikte Yap-İşlet- Devret (YİD) modeli ile ihale edilecek. Otoyol, TEM Otoyolu Kınalı Kavşağı`ndan başlayarak Tekirdağ`dan geçip Çanakkale Boğazı`na ulaşacak. Avrupa yakasında Gelibolu ile Anadolu`da Lapseki arasına köprü yapılacak. Köprü, İstanbul Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi `asma` olacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü, 2 alternatifli olarak hazırlandı. Birinci alternatife göre, köprüden hem karayolu araçları, hem de trenler geçecek. İkinci alternatifte sadece karayolu araçları geçişi var. Tercihi ihaleye çıkıldığı dönemdeki ekonomik şartlar belirleyecek.
 
Bir buçuk kilometresi denizde olacak
Çanakkale Boğaz Köprüsü`nün 1400 metrelik bölümü deniz üzerinde olmak üzere toplam uzunluğu 2 bin 196 metre olarak planlandı. Köprünün bağlantı yollarıyla birlikte toplam uzunluğu 13.7 kilometreyi bulacak. Köprü üç gidiş üç geliş olmak üzere 6 şeritli olacak. Bağlantı yolu üzerinde 3 tünel yapımının da yer alacağı köprünün maliyetinin 600 milyon dolar civarında olması bekleniyor. İçinde Çanakkale Köprüsü`nün de yer alacağı 433 km.`lik Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu`nun maliyetinin 4.5-5 milyar dolar arasında olması bekleniyor.
Paylaş