Türk sinemasının efsane ismi Cüneyt Arkın, hem doktor hem de sanatçı olarak hayatını sürdüren nadir kişilerden biridir. 300’den fazla filmde oynayan, tarihi kahramanları canlandıran, aksiyon sahnelerinde dublör kullanmayan, senarist, yönetmen ve yapımcı olarak da çalışan Cüneyt Arkın, Yeşilçam’ın romantik filmlerinin de unutulmaz yüzü olmuştur. Cüneyt Arkın kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Cüneyt Arkın hayatı ve biyografisi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Cüneyt Arkın, asıl adıyla Fahrettin Cüreklibatır, 7 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir’in Karaçay köyünde doğdu. Babası Türk Kurtuluş Savaşı’na katılmış Hacı Yakup Cüreklibatır olan Fahrettin, yoksul bir ailede büyüdü. Cüreklibatır soyadı, C/Y dönüşümüyle Cürekli > Yürekli ve ikinci olarak Batur/Batır (bahadır, yiğit) sözcüklerinin birleşmesinden oluşmaktadır. İlk kelime mecazi anlamıyla “korkusuz yiğit” manasına sahiptir.
Cüneyt Arkın, ilkokul eğitimini Eskişehir Necatibey İlkokulu’nda, lise eğitimini ise Eskişehir Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Çocukluğunda en sevdiği hikayeler menkıbelerdi. Battal Gazi, Köroğlu hikayeleri ile büyüdü. Lise döneminde hikayeler yazıyor ve bunları dergilere gönderiyordu. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Tıp eğitimine devam ederken İstanbul’daki arkadaşlarıyla “Erek” adlı bir dergi çıkarttı. Dergide şiirleri ve hikayeleri yer alıyordu. 1957 yılında şair ve yazar Cemal Süreya ile tanıştı ve öykülerini değerlendirerek onu "Pazar Postası"na gönderdi.
Cüneyt Arkın, 1963 yılında “Artist” dergisinin düzenlediği sinema artisti yarışmasına girdi ve birinci oldu. Ertesi yıl filmlerde küçük roller almaya başladı. Tıp fakültesini bitirmesinin ardından Eskişehir’e döndü. 1963 yazında Halit Refiğ ile “Şafak Bekçileri” adlı filmin çekimleri sırasında tanıştı. 1. Hava Üssü’nde jet savaş pilotlarının yaşamı ile ilgili bir film çeken Halit Refiğ, o sırada Hava Kuvvetleri’nde doktor olarak yedek subaylığını yapan Cüneyt Arkın’a filmdeki rollerden birini teklif etti. Ancak yönetmelikler yüzünden bu filmde rol alamadı. Aynı yılın sonbaharında Halit Refiğ “Gurbet Kuşları” adlı filmin çekimlerine hazırlanırken askerliğini bitiren Cüneyt Arkın filmde rol aldı. Gazeteci Vecdi Benderli, Cüneyt Gökçer’den Cüneyt; Ramazan Arkın’dan Arkın isimlerini alıp birleştirerek “Cüneyt Arkın” ismini yarattı.
Başta romantik roller oynayan genç oyuncunun daha sonra hareketli sahnelere yatkınlığı dikkat çekti. İstanbul’a gelen sirklerde çalışanlardan akrobatik hareketler öğrendi. Burada kazandığı becerilerini Malkoçoğlu tarzı, kılıçlı ve atlı sahnelerde kullandı. 70’li yıllara gelindiğinde Türkiye’nin en tanınan oyuncularından biri olmuştu. İtalya’da da ilgi gördü. “John Arkin” adıyla tanındı. Ancak dil sorunu yüzünden fazla tanınamadı1. Ünlü yönetmen Halit Refiğ’e göre John Wayne, Burt Lancaster seviyesinde bir oyuncuydu. Yurtdışına açılabilseydi dünyaca tanınacak bir oyuncu olabilirdi.
Sosyal içerikli filmlerde de rol aldı ancak en çok tanınması Malkoçoğlu serisiyle oldu. 1982 yılında çektiği “Dünyayı Kurtaran Adam” adlı filmiyle dünya sinema tarihindeki en kötü 100 film arasına girmeyi başardı. 1992 yılında televizyonun yükselişiyle dizi oyunculuğu yapmaya başladı. 2020 yılında Kuruluş Osman dizisinde Osman Bey’in dedesi Osman Gazi’yi canlandırdı.
Cüneyt Arkın, sinema kariyeri boyunca pek çok ödül kazandı. Bunlardan bazıları şunlardır:
28 Haziran 2022 tarihinde aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Cüneyt Arkın, 85 yaşında hayatını kaybetti. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
(Saim Tunçman)